Linkovi

Komemoracija za žrtve Srebrenice i na Capitol Hillu


Žena dodiruje lijes svog rođaka danas u Potočarima
Žena dodiruje lijes svog rođaka danas u Potočarima

Američki veleposlanik u BIH Patrick Moon u Potočarima odao počast žrtvama genocida, njihovim obiteljima i svim Srebreničanima

Članovi obitelji i prijatelji prenijeli su i ispratili posmrtne ostatke 613 Srebreničana na mezarje Memorijalnog kompleksa. Šesnaest godina od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je četiri tisuće 524 posmrtnih ostataka žrtava. Najmlađa žrtva je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina.

Prisutnima se obratio i Patrick Moon, veleposlanik Sjedinjenih Dražava u BiH koji je kazao da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim obiteljima, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, pozdravivši prvo majke i obitelji žrtava, kazao je da je Srebrenica obilježila njihovu generaciju na najteži način i zbog toga se zajednički mora raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi. "Ovdje sam s vama prije svega kao čovjek da u tišini nađemo snagu za budućnost i odamo počast ubijenima u svirepom zločinu", rekao je hrvatski predsjednik poručivši obiteljima žrtava da nisu same.

I u Sjedinjenim Državama se obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu. Američki Kongres je ranije usvojio rezoluciju o sjećanju na srebrenički genocid, a na Capitol Hillu će se danas održati komemoracija kojoj će nazočiti kongresnici i senatori, zatim predstavnici State Departmenta, te bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Sven Alkalay. Zanimljivo je da je i Kongres američke savezne države Michigen usvojio posebnu rezoluciju o Srebrenici.

XS
SM
MD
LG