Linkovi

Ambasadorica Power: Rusija ne može uložiti veto na istinu!


Ambasador Samantha Power
Ambasador Samantha Power

Rusija je uložila veto na današnju rezoluciju Vijeća Sigurnosti UN-a, kojoj je cilj bio svjetska osuda masakra u Srebrenici u julu 1995 - kao čina genocida počinjenog protiv bosanskih Muslimana.

U vijeću Sigurnosti za rezoluciju je glasalo 10 članica, Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Angola, Nigerija i Venezuela, bile uzdržane.


Britanski ambasador u UN-u, Peter Wilson, je izjavio da je njegova zemlja zgrožena ruskim vetom.

“Današnja ruska akcija prlja sjećanje na sve one koji su izgubili živote u srebreničkom genocidu, rekao je ambasador Wilson i dodao: “Rusija će morati opravdati svoje ponašanje pred obiteljima preko osam hiljada ubijenih u najgorem zločinu u Evropi od drugog svjetskog rata .”

Ranije su Rusija, Srbija i Republika Srpska , nazvale Rezoluciju činom koji unosi podjele.

Ambasadorica Sjedinjenih Država u UN-u, Samantha Power, je tokom obraćanja Vijeću Sigurnosti, izmedju ostaloga upitala zašto bi Rusija glasala tako da negira priznanje genocida u Srebrenici? Ona je naglasila da je današnji glas u najmoćnijem tijelu Svjetske Organizacije izuzetno važan, posebno za obitelji ubijenih, te da je ruski veto teška rana za njih, kao i mrlja na obrazu Vijeća Sigurnosti.

Bosnia Srebrenica
Bosnia Srebrenica

Bol i istina majke koju sam upoznala, a koja je pokopala četvoricu sinova, i do prije nekoliko godina tragala za ostacima petoga, dakle, na njenu bol, i njenu potragu za istinom je danas Rusija uložila veto, rekla je ambasadorica Power,ne propustivši da podsjeti da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, prošli mjesec genocid u Srebrenici nazvao najvećom izmišljotinom 20. vijeka.
Ambasadorica Power nam je dala kraći intervju po izlasku iz sale Vijeća Sigurnosti, kada je kazala:

Rusija, jasno, može učiniti što želi, jer je stalna članica Vijeća Sigurnosti. Ona medjutim ne može uložiti veto na istinu. Činjenice o genocidu u Srebrenici su ustanovljene, na stotine hiljada, ako ne i više, stranica dokumentacije, fotografija, snimaka, svjedočenja onih koji su bili tamo , preživjelih, kao i fizičkih ostataka tj. tijela više od šest hiljada ubijenih, koliko je pronadjeno do sada. Dakle, niko ne nasjeda na ruski veto. Narod BiH i oni koji su propatili moraju znati da je to tako. A ono što se dogodilo danas je da je Rusija pokazala svoju izolaciju u odnosu na medjunarodnu zajednicu, kao i to da negiranje genocida neprijatelj izmirenja.

Kremlin
Kremlin

Na pitanje šta se očekuje nakon današnjeg razvoja dogadjaja, američka ambasadorica u UN-u je odgovorila:

Ono što slijedi će se vidjeti na sami dan pokopa, kada odavanje počasti bude stizalo sa svih strana. Amerika šalje izuzetno visoku delegaciju u Potočare. Doći će ljudi iz cijelog svijeta, a znam da će srbijanski premijer biti tamo. Ono što se danas dogodilo u Vijeću Sigurnosti, govori mnogo više o Rusiji , njenoj izoliranosti, njenom negiranju genocida, nego što govori o činjenicama, onome što se dogodilo u Srebrenici. To je svima danas jasno - zaključila je Samanta Power.

Grupa za zaštitu ljudskih prava , Amnesty International je ruski veto nazvala uvredom porodicama stradalih, dodajući kako će ovo dodatno ometati napore koji se ulažu u cilju izmirenja medju ljudima u BiH. 20 godina nakon zločina, nesposobnost Vijeća Sigurnosti UN-a da prizna ubistva kao čin genocida direktna je uvreda mrtvih, rekao je John Dalhuisen, direktor za Evropu i Centralnu Aziju pri Amnesty International-u.

XS
SM
MD
LG