Linkovi

Sjedinjene države stoje uz narod BiH na ovaj dan. Nikada nećemo zaboraviti vaše ubijene.


Ove godine se obilježava 23. godine od srebreničkog genocida. Zato se danas mi, Amerikanci, pridružujemo ljudima iz BiH kako bi odali počast za ubijenih 8 hiljada muškaraca i dječaka, koji su zauvijek nestali u Srebrenici.

Užasi srebreničkog genocida nas podsjećaju da moramo stremiti stabilnoj I prosperitetnoj budućnosti svih gradjana , bez obzira na njihovu vjeru ili etničku pripadnost, kako u BiH, tako I drugdje u svijetu. Svaki dan se moramo prisjetiti prošlosti, I istodobno graditi bolju budućnost. Moramo vrijedno raditi na tome da se izmire neprijateljstva iz prošlosti, da se ojačaju demokratske institucije, kako naša staza nikada više ne bi vodila mračnim danima prošlosti. Moramo se boriti da dodje dan kada će se identificirati ostaci svih ubijenih u Srebrenici, I da se konačno mogu položiti u svoja vječna ležišta smiraja, a da Pravda stigne sve I jednoga počinitelja zločina koji je još na slobodi.

Sjedinjene države stoje uz narod BiH na ovaj dan. Nikada nećemo zaboraviti vaše ubijene. Mi odajemo počast žrtvama genocida, a ujedno ostajemo odlučni da održimo naše partnerstvo, kako bi u BiH stigli dugotrajna stabilnost I prosperitet

Mike Pompeo, američki državni sekretar, povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici

XS
SM
MD
LG