Linkovi

BiH: U Potočarima ukopano 613 ubijenih Srebreničana


Arhivski foto od 12. jula 1995. Optuženik za genocid Ratko Mladić i zapovjednik holandskih snaga u Srebrenici Tom Karremans.
Arhivski foto od 12. jula 1995. Optuženik za genocid Ratko Mladić i zapovjednik holandskih snaga u Srebrenici Tom Karremans.

Na 16.tu godišnjicu genocida , prvo otkako je Ratko Mladić u Haškom zatvoru, održana komemoracija u Potočarima gdje je govorio i američki ambasador u BiH

Danas je u Potočarima, na 16-tu godišnjicu srebreničkog genocida, ukopano dodatnih 613 žrtava, koje su u medjuvremenu identificirane. Dženazi i ukopu Potočarima prisustvovalo je blizu 50.000 ljudi, članova porodica žrtava genocida, prijatelja, rodbine, građana BiH i zvaničnika međunarodne i domaće zajednice.

Sahranjeno je njih 613. Među žrtvama je jedna žena i 69 djece. Najmlađi je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina, javlja SarajevoX.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je proučio dovu za umrle u kojoj je rekao izmedjuostaloga : "Mi se sjećamo, ali ne sa željom za osvetom i mržnjom. Za nas je sjećanje molitva za mir i pravdu kao i posvećenost toj misiji. Samo u svijetu mira i pravde za sve, možemo izbjeći ponavljanje grešaka i stravičnih zločina iz prošlosti."

Prisutnima se obratio i Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH koji je kazao da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim porodicama, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

"Žalim za žrtvama koje danas ispraćamo kao i za onima koje još nisu pronađene. Od proteklog okupljanja donekle nas je utješila činjenica da će se Ratko Mladić suočiti s pravdom. Oni koji negiraju genocid ili nastoje da ga minimiziraju, umanjuju patnju, negiraju nešto što se ne može negirati, oni ometaju put ka pravdi oprostu i pomirenju", istakao je ambasador Moon.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao:

"Srebrenica je tamna mrlja na obrazu međunarodne zajednice i crna rupa na savjesti naredbodavaca i izvršilaca zločina i neće je se nikada osloboditi. Pravda je spora i djelomična. Veliki dio srpskog naroda izbjegava da se suoči s istinom, slave Mladića kao heroja", kazao je Izetbegović, napomenuvši kako Srebrenica nikada neće biti zaboravljena i izrazivši duboko saučešće porodicama žrtava.

XS
SM
MD
LG