Linkovi

BiH: Što je NGO „Istorijski projekat Srebrenica“


BiH: Što je NGO „Istorijski projekat Srebrenica“
BiH: Što je NGO „Istorijski projekat Srebrenica“

Već nekoliko godina iz budžeta Republike Srpske se finansira rad nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ koja osporava broj stradalih u toj opštini tokom proteklog rata. Način finansiranja i rezultati rada te organizacije su do nedavno bili obavijeni velom tajne. Stoga je nekoliko opozicionih poslanika zatražilo od premijera Republike Srpske da Narodnoj skupštini dostavi detalje o njenom radu.

Iz Vlade Republike Srpske za sada nema detaljnijih informacija o ovom projektu dok iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina stižu potvrde o utrošku značajnih sredstava „Istorijskog projekta Srebrenica.“

Predsjednik te nevladine organizacije je američki državljanin Stefan Karganović, koji je, pored organizovanja više različitih skupova na ovu temu, sa saradnicima učestvovao i na pojedinim suđenjima za ratne zločine. Odgovor Vlade Republike Srpske na poslaničke zahtjeve za preispitivanje finansiranja ove nevladine organizacije se očekuje do kraja juna.

Kompletan izvještaj sa izjavama Dragana Čavića, predsjednika Demokratske partije, i Janka Velimirovića, direktora Centra za istraživanje ratnih zločina RS, objavljujemo kao video prilog u okviru naše današnje web-stranice.

XS
SM
MD
LG