Linkovi

Članovi OIK Srebrenica se izjašnjavaju o nastavku rada


Neizvjesnost u pogledu rezultata glasanja
Neizvjesnost u pogledu rezultata glasanja

U Srebrenici, treći dan nakon lokalnih izbora, i dalje neizvjesnost u pogledu rezultata glasanja.

Članovi OIK Srebrenica zastupaju oprečna mišljenja o objavljenim rezultatima prebrojavanja glasova, a podijeljena mišljenja je izazvao i ulazak pripadnika specijalne jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Bijeljina u prostorije opštine Srebrenica sa ciljem obezbijedjenja izbornog materijala, odnosno spriječavanja iznošenja istog iz skupštinske sale.

„Mi smo jednoglasno zaključili da je ovo direktan pritisak na rad opštinske izborne komisije, dakle da nam se ne omogućava slobodan i nezavisan rad u okviru ovog izbornog procesa u Srebrenici te smo s toga s obzirom na to da je CIK donio zaključak gdje se dozvoljava opštinskoj komisiji otvaranje vreća i objedinjavanje materijala sa ovih izbornih mjesta koja još nisu objavljena u preliminarnim rezultatima CIK-a da se izvrši otvaranje, što mi nismo u mogućnosti po ovim pritiskom da uradimo, te smo zatražili pomoć od CIK-a kako bi se prevazišla ova situacija. U suprotnom ćemo prestati sa radom i tažiti od CIK- a da nas razriješi“, izjavio je Nermin Alivuković, predsjenik OIK Srebrenica.

Na press konferenciji koju su organizovale Nada Milosavljević i Ljiljana Stevanović, članice OIK-a, izraženo je neslaganje sa izjavom predsjednika komisije u kojoj se navodi da je došlo do greške u brojanju glasova. One smatraju da je prisustvo snaga za podršku u ovom trenutku dobrodošlo.

„Sam dan održavanja izbora i izbori 2.10.2016. u Srebrenici su protekli bez ikakvih problema, svih 27 biračkih mjesta je otvoreno na vrijeme. U toku dana i nakon izbora nije stigao nijedan prigovor od strane političkih subjekata. Sva biračka mjesta su zatvorena na vrijeme kada je od svih predsjednika biračkih odbora uzeta telefonska izjava o izlaznosti glasača na biračka mjesta“

„Izjava koja je napravila veliki problem i izazvala ogromnu sumnju na rad opštinske izborne komisije Srebrenica je izjava koju je dao Nermin Alivuković kao predsjednik opštinske izborne komisije oko hiljadu glasova manje za kandidata za načelnika opštine Mladena Grujičića. Ljiljana i ja, kao članovi se ograđujemo od te izjave i još jednom ponavljam za to smo saznale iz medija, kada je član CIKa, gospodin Petrič rekao da mu nije jasna izjava predsjednika OIK Srebrenica. Nakon te izjave u medijima počeli su da pristižu prigovori u OIK Srebrenica na rad biračkih odbora, gdje se pokušava uticati na regularnost izbornog procesa. Ako članu CIK BiH nije bila jasna izjava predsjednika OIK Srebrenica, onda koliku dozu sumnje je ta izjava unijela za glasače iz reda srpskog naroda i ljude koji nisu direktno uključeni u izborni proces“, objasnila je Milosavljević.

Oko 14.00 časova po lokalnom vremenu, specijalne snage za podršku su se povukle iz Srebrenice, a predsjednik OIK Srebrenica je najavio sjednicu tokom koje će se članovi izjasniti o mogućnosti daljeg rada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG