Linkovi

Srbija: Zatvorske kazne zbog spaljivanja kuće novinara


Bivši predsjednik opštine Grocka Dragoljub Simonović napušta sudnicu nakon što je proglašen krivim za podstrekivanje na spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića, u Beogradu, 23. februar 2021. (Foto/video greb: Jovana Đurović, VOA)

Bivši predsjednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je u utorak, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog podstrekivanja na paljevinu kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bjekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine, javio je FoNet.

Tokom obrazlaganja presude, sudija Slavko Žugić je konstatovao da je prošao trnovit put ovog procesa, jer su sve vrijeme postojale opstrukcije, posebno branilaca optuženih, od kojih su neki tvrdili da sudi po nalogu predsjednika države.

Nakon tih riječi, Simonović i njegovi branioci su napustili sudnicu.

Jovanović: Presuda "vjesnik slobode medija u Srbiji"

Milan Jovanović se nakon izricanja presude zahvalio svima koji su mu pomogli da obnovi kuću, navodeći da ne želi da se to ikom desi.

Novinar Milan Jovanović obraća se izvještačima nakon izricanja presude 23. februar 2021. (Foto/video greb: Jovana Đurović, VOA)
Novinar Milan Jovanović obraća se izvještačima nakon izricanja presude 23. februar 2021. (Foto/video greb: Jovana Đurović, VOA)

"I nadam se da je ovo neki vjesnik za slobodu medija u Srbiji. Ovaj postupak ko zna kojim bi tokom otišao da nije bio u centru pažnje novinara u Srbiji, Evropi i cijelom svijetu", izjavio je Milan Jovanović novinarima nakon izricanja presude. "Žao mi je što mi se ovo dogodilo, prihvatam da budem žrtvta, s tim da vama mlađima sutra bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite i da radite časno i pošteno, kao što ste i dosad radili."

Zaključio je da "naručioca ovoga djela nije zaštitila partijska knjižica".

"Moje lično mišljenje je da su kazne odgovarajuće za počinioce, sad ćemo da budemo malo strpijvi da vidimo šta će drugostepeni organi da rade i da čekamo odluku sudije", izjavio je Jovanović.

XS
SM
MD
LG