Linkovi

Novi Sad: Sukob građana sa obezbjeđenjem i policijom zbog urbanističkog plana


Sukob građana sa pripadnicima obezbeđenja i policijom ispred Skupštine Vojvodine, 21. jula 2022. (Fotografija napravljena od video snimka sa Fejsbuk stranice "Ne davimo Beograd")
Sukob građana sa pripadnicima obezbeđenja i policijom ispred Skupštine Vojvodine, 21. jula 2022. (Fotografija napravljena od video snimka sa Fejsbuk stranice "Ne davimo Beograd")

Na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, kod zgrade Skupštine Vojvodine, došlo je do incidenata i sukoba između demonstranata sa jedne i pripadnika obezbeđenja i policije sa sdruge strane.

Gradonačelnik Miloš Vučević ocijenio da je cilj protesta bio prekid sjednice Skupštine grada, prenose mediji.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se guranje demonstranata sa pripadnicima obezbjeđenja i policijom u opremi za razbijanje demonstracija, na koje su građani bacali boju, a jednom policajcu je otet štit. Na snimcima se vidi i proviđenje nekih građana, a prema nezvaničnim saznanjima portala 021, ima i privedenih.

Učesnici protesta traže da neko od građana bude pušten na sednicu kako bi se obratio odbornicima Skupštine grada Novog Sada koji u četvrtak raspravljaju o usvajanju GUP-u.

Reporterka N1 takođe javlja da među demonstrantima ima privedenih. Na snimcima te kuće se vidi kako obezbjeđenje odguruje narod, i da jedan od njih odguruje ženu koja je pala.

Robert Kozmo iz koalicije "Moramo" rekao je da građani Novog Sada nisu pušteni u Skupštinu grada u trenutku kada odbornici treba da odlučuju o "vrlo kontroverznom i problematičnom" urbanističkom planu.

"Građani nisu pušteni unutra, znamo da je bilo preko 15.000 amandmana i prigovora građana koji su zahtevali da se Generalni urbanistički plan napravi tako da bi se grad razvijao po meri građana, a ne po meri takozvanih, lažnih i privilegovanih investitora", rekao je Kozmo u snimku koji je objavljen na Fejsbuk stranici "Ne davimo Beograd", naglašavajući da se građani protive i projektu "Novi Sad na vodi", jer "svi znamo da takvi projekti služe isključivo za prebacivanje javnih sredstava u džepove lažnih investitora, odnosno ljudi povezanih sa ekipom na vlasti".

Građani u sukobu sa pripadnicima obezbeđenja i policijom ispred Skuopštine Vojvodine, pred usvajanje Gradskog urbanističkog plana, 21. jula 2022. (Fejsbuk stranica "Ne davimo Beograd", greb video snimka)
Građani u sukobu sa pripadnicima obezbeđenja i policijom ispred Skuopštine Vojvodine, pred usvajanje Gradskog urbanističkog plana, 21. jula 2022. (Fejsbuk stranica "Ne davimo Beograd", greb video snimka)

Aktivista Nebojša "Novi" Milenković, koji je tokom sukoba preko razglasa pokušavao da smiri situaciju, izjavio je u istom snimku izjavio je da se gradske vlasti "plaše građana".

"Naš gradonačelnik nikad za svog mandata nije čuo ni jednog građanina koji misli drugačije od njega. Ja sam danas zvanično zatražio da se obratim odbornicima Skupštine greda. Pošto nisam dobio odgovor, ja imam pravo da prisustvujem", rekao je on.

"Policija ovde brani gradonačelnika, odbornike i Srpsku naprednu stranku od jednog čoveka. Ako su toliko jaki, ako su toliko moćni - zašto se plaše jednog čoveka", upitao je Milenković.

Gradonačelnik Miloš Vučević je, na pitanje novinara zbog čega aktivistima nije dozvoljeno da prisustvuju sjednici, odgovorio da odluku o tome donosi Skupština Grada, a ne Gradsko vijeće i gradonačelnik i dodao da "nikad transparentnija javna rasprava o GUP nije bila".

"Ovo je prilika u kojoj odbornici raspravljaju o toj temi. Morate dozvoliti izabranim odbornicima da o tome glasaju. Ako nam nije potrebna Skupština, hajde onda da zasedamo na poljani, pa ko dovede više ljudi", citirao je portal 021.rs Vučevića.

On je u ponedeljak 18. jula, a uoči sjednice gradske skupštine o GUP, naglasio da nije istina da će, odmah po usvajanju tog plana početi izgradnja projekta neformalno nazvanog "Novi Sad na vodi", a demantovao je i da će novi GUP dozvoliti gradnju četvrtog mosta u Novom Sadu."Taj isti most planiran je i važećim GUP, to jest ucrtan u planove još 1951. godine", rekao je Vučević.

"Most je ucrtan ranije, nismo ga mi sad izmislili. Šodroš je starim planom planiran za veslačku stazu, Kamenička ada je urbanistička zona - vi urbanističkim aktom koji je sad na snazi možete da gradite na Adi. Mi smo rekli da želimo da Kamenička ada bude zaštićena zona i prirodno stanište, a da bude izgrađena industrijska zona brodogradilišta - koja je daleko manja površina od Kameničke ade", rekao je Vučević tri dana pre sednice gradske skupštine.

Kako je rano popodne javio 021, građanski aktivisti koji su protestovali ispred Skupštine Vojvodine, razišli su se nakon što su odbornici Skupštine grada, na sjednici koja je održana u zgradi Skupštine Vojvodine, usvojili Nacrt GUP-a. Kordon policije ostao je ispred zgrade Skupštine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG