Linkovi

Srbija se priključila Krimskoj platfrormi, dok Brnabić kaže "nismo vrijednosno neutralni"


Arhiv - Premijerka Srbije Ana Brnabić
Arhiv - Premijerka Srbije Ana Brnabić

Srbija se u srijedu pridružila platformi koju predvodi Ukrajina o reintegraciji Krima, signalizirajući time odmak od Rusije, historijskog saveznika i njenog jedinog snabdevača prirodnim gasom.

Taj potez uslijedio je dan nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Atini, koji su oba lidera opisali kao dobar i otvoren, javlja Reuters.

U online obraćanju forumu, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija "iskreno žali zbog stradanja Ukrajine i ukrajinskog naroda".

Ona je istakla "našu posvećenost poštovanju principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država", dodajući: "Iskreno se saosjećamo sa ukrajinskim narodom i Ukrajinom koji ima pravog prijatelja u Srbiji".

Brnabić je izjavila da Srbija "nije vrijednosno neutralna", dodavši da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", prenio je Radio Slobodna Evropa.

"Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svjedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lijekove za ublažavanje humanitarnih patnji", rekla je Brnabić.

Platformu Krima pokrenuo je Zelenski 2021. godine sa ciljem reintegracije Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Platformi se od tada pridružilo ukupno 67 zemalja i organizacija, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, NATO i Evropsku uniju.

Srbija je više puta osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima, ali je do sada odbijala da uvede sankcije Moskvi.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Beograd, zauzvrat, ne priznaje rusku aneksiju Krima i dijelova Ukrajine koje okupira Rusija, podsjeća Reuters.

Srbija ostaje u potpunosti zavisna od isporuke prirodnog gasa iz Rusije i održava trgovinske i vojne veze sa Moskvom. Ali Beograd također nastoji da se pridruži Evropskoj uniji i diverzifikuje svoje snabdijevanje energijom.

U aprilu su procurili dokumenti Pentagona pokazali da je Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih pošalje Ukrajini, piše Reuters.

Vučić je izjavio da Srbija nikada nije prodavala oružje ili municiju Ukrajini ili Rusiji, iako je srpsko oružje možda na ratište stiglo preko trećih zemalja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG