Linkovi

Srbija: Slobodnije kretanje od utorka


Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je registrovano 6.630 oboljelih od koronavirusa, što je za 312 više nego prethodnog dana. Od Kovida 19 u proteklom danu umrle su tri osobe, ukupan broj žrtava je 125.

Na bolničkom liječenju je 3.867 pacijenata, a 108 je na respiratoru - što je manje nego prethodnih dana. Izliječeno je 870 osoba.

Ukupno je testirano 41812 osoba.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je u intervjuu za Blic da je "za sada izbjegnut italijanski scenario", ali da "nas svako opuštanje i neozbiljnost mogu skupo koštati".

Slobodnije kretanje i otvaranje pijaca od utorka

Vlada Srbije usvojila je nove mere kretanja i režima rada u skladu sa epidemiološkom situacijom. Policijski čas će od utorka počinjati u 18h.

Starijima od 65 godina u gradovima i 70 u ruralnim sredinama biće dozvoljena šetnja utorkom, petkom i nedjeljom u vrijeme trajanja policijskog časa, od 18h do 01h ujutru, u trajanju od pola sata i na udaljenosti 600 metara od kuće.

Od utorka se ponovo otvaraju zelene pijace na otvorenom i zatvorenom, a dozvoljava se rad i automehaničarskim, vulkanizerskim, obućarskim, krojačkim radnjama, školama za obuku vozača, servisima za hemijsko čiščenje i pojedinim trgovinama na malo.

Djelatnosti koje podrazumijevaju fizički kontakt kao što su frizeri i kozmetičari, kao i teretane i fitnes centri, ostaće još zatvoreni.

Vlada napominje da se sve djelatnosti moraju obavljati uz mjere zaštite i adekvatnu opremu. Srbija je odlukom Vlade donirala i 5.000 testova Republici Srpskoj.

Otvorena laboratorija "Vatreno oko"

U Kliničkom centru Srbije otvorena je laboratorija "Vatreno oko" sa kapacitetom obrade 2.000 testova na koronavirus dnevno.

Kako je saopšteno, u laboratoriji će raditi 40 mikrobiologa 24 sata dnevno. Druga laboratorija biće instalirana u Nišu i imaće kapacitet 1.000 testova dnevno.

Obje laboratorije su donacija Kine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG