Linkovi

Srbija se nije uskladila sa sankcijama EU protiv Wagner Grupe


ilustracija
ilustracija

Srbija se nije uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) kojom se na listi sankcionisanih subjekata dodaje Wagner grupa.

Radi se o odluci od 13. aprila ove godine, kada je plaćenička grupa Wagner dodata na listu evropskih sankcija zbog "aktivnog učešća u ratu ruske agresije protiv Ukrajine".

EU je dodala da je Wagner još jednom dodat na listu "zbog akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Wagner, koji predvodi ruske napade na ukrajinske gradove Bahmut i Soledar, stavljen je u februaru na još jednu listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava i "destabilizacije" zemalja u Africi.

Ostale zemlje regiona, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i Ukrajina kao zemlja kandidat su se uskladile sa ovom odlukom. Na listi zemalja koje su se uskladile sa odlukom EU su i članice Evropskog ekonomskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška.

"Ove zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u saopštenju koje je izdao visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell (Žozep Borelj).

Od početka agresije na Ukrajinu, Srbija nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije u skladu sa odlukama EU. Od država kandidata se očekuje da usklade njihovu spoljnu politiku sa politikama EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG