Linkovi

Proruski ministar u Vladi Srbije na forumu u Sankt Peterburgu


Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije
Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije

Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u Rusiji. Njegovo učešće najavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Popović je na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država od 2023. godine zbog veza sa Kremljom.

Popović je na svom Instagram nalogu naveo da će na forumu u Sankt Peterburgu predstaviti ekonomske i investicione potencijale Srbije.

"Brojni sastanci sa ministrima, zvaničnicima i poslanicima, intervjui za ruske državne televizije, sadržajna diskusija na panelu vezanom za Veliku Evroazijsku saradnju", naveo je Popović na svom Instagram nalogu.

Među fotografijama koje je Popović okačio na Instagram vidi se i ona na kojoj stoji sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997. godine i mnogi zvaničnici ga smatraju ruskim odgovorom na Svjetski ekonomski forum koji je održan u Davosu.

Za ime Nenada Popovića, lidera Srpske narodne partije, dugogodišnjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, vezuje se mreža firmi registrovanih u Rusiji koje se bave različitim djelatnostima.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) pisao u novembru 2023, prema podacima međunarodne baze biznis registara Spark, uz njegovo ime vezuje najmanje 14 firmi.

Prema Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji, Popović je u posljednjem podnijetom izvještaju ovoj instituciji prijavio vlasništvo u 19 kompanija. Neke od tih kompanija su registrovane u inostranstvu – neke u Rusiji, a pojedine na Kipru.

Takođe, Popović je povezan i sa osnivanjem "Tačke ključanja" – "prostora za inovacije" iza kojeg stoji istoimena državna firma koju su zajednički osnovale Srbija i Rusija. Naime, prilikom osnivanja te firme 2022. državu Srbiju je zastupao Popović, kao tadašnji ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Dobitnik je Ordena prijateljstva za poseban doprinos razvoju i jačanje ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije, koji mu je, kako se navodi na sajtu njegove Srpske narodne partije, 2010. dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Srbija, iako država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

O sankcijama SAD-a Popović se nije javno oglašavao. SAD su, pak nakon imenovanja Popovića za ministra, uz Aleksandra Vulina, bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije, takođe pod sankcijama SAD-a zbog veza sa Rusijom, navele da su "razočarane" odlukom da dvojica sankiocnisanih lista dobiju mjesto u Vladi Srbije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG