Linkovi

RDD: Još jednom antiratnom aktivisti odbijen boravak u Srbiji


Petar Nikitin (lijevo), osnivač Ruskog demokratskog društva, na protestu (arhiva)
Petar Nikitin (lijevo), osnivač Ruskog demokratskog društva, na protestu (arhiva)

Rusko demokratsko društvo (RDD), organizacija koja u Srbiji okuplja ruske antiratne aktiviste, saopštilo je na društvenim mrežama da je jednom od osnivača i aktivisti Vlodimiru Volohonskom, odbijen zahtev za produženje boravka u Srbiji.

BEOGRAD - "Drugom osnivaču Društva Vladimiru Volohonskom je danas uručeno rešenje policije za strance kojim se odbija njegov zahtev za produženje privremenog boravka po osnovu zapošljenja uz obrazloženje da se BIA 29. maja 2023. izjasnila da "postoje bezbednosne smetnje da se produži boravak", navedeno je u objavi RDD na Fejsbuku.
"Iz poziva na Čl. 42(2) Zakona o strancima sledi da, po mišljenju BIA, "boravak na teritoriji Republike Srbije predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik", piše RDD.

Društvo navodi da je Volohonskom odbijen zahtjev za produženje boravka, a da nijednom nije bio na razgovoru u BIA, niti je protiv njega ranije pokrenut postupak za uskraćivanje prava na boravak, iako je još u "maju utvrđeno da predstavlja bezbjednosni rizik".

Osnivač tog društva Petar Nikitin bio je nedavno zadržan na beogradskom aerodromu i nije mu bilo dozvoljeno da uđe u Srbiju - uprkos tome što u zemlji ima trajni boravak, tu ima porodicu i živi nekoliko godina u Beogradu.

Poslije skoro 48 sati, opet bez obrazloženja, Nikitinu je bilo dozvoljeno da uđe u Srbiju.
Nikitin je za FoNet u utorak rekao da je Volohonski stalno zaposlen u Srbiji već godinu dana, i do danas je imao regularnu dozvolu za boravak u zemlji.
On objašnjava da mu nije zatraženo da odmah napusti zemlju i da je ostavljen rok za žalbu od 15 dana.
Rusko demokratsko društvo saopštava da ovo smatra "nastavkom nezakonitog pritiska na rusku antiratnu zajednicu u Srbiji isključivo na osnovu javnog iznošenja mišljenja, što predstavlja grubo kršenje Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Srbije".
"Poziv na navodno postojanje "neprihvatljivog bezbednosnog rizika" bez ikakvog objašnjenja u čemu se taj rizik sastoji, nije ništa drugo no zloupotreba državne vlasti koja se danas vrši nad nama, a sutra možda i nad bilo kojim stanovnikom Srbije čiji stavovi se ne sviđaju bezbednosnim službama zemlje", piše u objavi ove organizacije na Fejsbuku.
Rusko demokratsko društvo organizovalo je nekoliko skupova protiv rata u Ukrajini, akcije za pomoć ugroženom stanovništvu, pomene sjećanja na žrtve ruske agresije u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG