Linkovi

Vlada Srbije daje garancije za Ratka Mladića


FILE - Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands, June 3, 2011.
FILE - Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands, June 3, 2011.

Vlada Srbije dat će garancije za puštanje na prijevremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića radi njegovog liječenja u Srbiji, izjavila je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović.

„Poštujući zahtjev porodice i branilaca generala Ratka Mladića, Ministarstvo pravde pokrenulo je procedure za davanje garancija kako bi se Mladić pustio na prijevremenu slobodu radi liječenja u Srbiji”, pojasnila je Kuburović.

Ona je saopštila da bi davanje garancija uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu sjednice Vlade Srbije, da je Ministarstvo prethodno prikupilo neophodna mišljenja o tome, kao i da nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za osobe koje su u pritvoru Haškog tribunala.

„Do sada smo poštovali ono što je bilo garantovano. Vjerujem da će i ovog puta biti na pozitivan način odgovoreno braniocima i porodici generala Ratka Mladića”, kazala je ministrica.

Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u Bosni i Hercegovini.

Prvostepena presuda Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG