Linkovi

Protest "Srbija protiv nasilja" zbog dva masovna ubistva


Protest "Srbija protiv nasilja" ispred Narodne skupštine u Beogradu, 8. maja 2023. (Foto: VOA/Jovana Đurović)
Protest "Srbija protiv nasilja" ispred Narodne skupštine u Beogradu, 8. maja 2023. (Foto: VOA/Jovana Đurović)

U Beogradu se održava protest "Srbija protiv nasilja" koji su inicirale pojedine opozicione stranke zbog dva masovna ubistva prošle nedelje. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a slični protesti organizovani su i u drugim gradovima u Srbiji.

BEOGRAD - U Beogradu se održava protest "Srbija protiv nasilja" koji su inicirale pojedine opozicione stranke zbog dva masovna ubistva prošle nedelje. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a slični protesti organizovani su i u drugim gradovima u Srbiji. Počela je i protestna šetnja od Skupštine do zgrade Vlade Srbije.

Opozicija je vlasti uputila nekoliko zahteva za zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnosti, ostavke pojedinih ministara i hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala bezbednosna situacija u zemlji i odgovornost Vlade. Dat je rok do petka sa se ispune zahtevi.

U pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" prošle srede u Beogradu, maloletni K.K. ubio je devet i ranio sedam osoba, dok je u pucnjavi u selima oko Mladenovca, u noći između četvrtka i petka, 21-godišnji U.B. ubio osam i ranio 14 osoba. Oba napadača su uhapšena posle masakra. K.K je masovno ubistvo izvršio očevim pištoljem, dok su kod U.B. nađeni arsenal oružja i bombe.

Zbog ova dva masovna ubistva, opozicija traži smenu saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televijama Pink i Hepi TV koje promovišu nasilje, hitno ukidanje rijalitija. Traže ostavke ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, a zahtevala se i ostavka ministra prosvete Branka Ružića koji je u nedelju podneo ostavku.

Protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu. (Foto: VOA/Jovana Đurović)
Protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu. (Foto: VOA/Jovana Đurović)

Protest su incirale poslaničke grupe Ujedinjeni, Zajedno, Narodna stranka, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, dok deo desnice - Zavetnici i POKS - nisu podržali skup.

Vlast je optužila opoziciju za politizaciju dve tragedije.

Kao odgovor na dva masovna ubistva, vlast u Srbiji donela je nekoliko mera koje bi, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da doprinesu"razoružavanju Srbije" i smanjenju oružja u legalnom posedu, kao i nelegalnog oružja.

Na snazi su dvogodišnji moratorijum na izdavanje novih i revizija postojećih dozvola za oružje, povećane su kazne za nelegalno držanje oružja i onima koji imaju neregistrovano oružje u svom posedu dat je rok od mesec dana, počev od 8. maja, da oružje bez posledica predaju policiji.

Takođe je pojačano prisustvo policije u školama.

U ponedeljak je obnovljena nastava u školama u Srbiji, izuzev u OŠ "Vladislav Ribnikar" gde je ponovni dolazak đaka najavljen za sredu 10. maj - nedelju dana posle masakra.

Sveće i cveće za žrtve masakra u školi "Vladislav Ribnikar"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
XS
SM
MD
LG