Linkovi

State Department o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo


Arhiv - Navijači Partizana tokom meča sa vječitim rivalom Crvenom zvezdom u oktobru 2014. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Arhiv - Navijači Partizana tokom meča sa vječitim rivalom Crvenom zvezdom u oktobru 2014. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

"Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbjedno nastavi", reakcija je neimenovanog portparola State Departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

U svojoj reakciji Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

"Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu", zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike

Meč, igran u nedjelju, bio je prekinut na 40 minuta, pošto su gostujući navijači klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali "Nož, žica, Srebrenica", što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995.

Njih oko 8.000 ubijeno je na području Srebrenice, što je presudama međunarodnih sudskih institucija i sudova u BiH okarakterisano kao genocid.

Utakmica je prekidana u dva navrata, pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

XS
SM
MD
LG