Linkovi

Srbija: Ukinut pritvor kosovskim policajcima


Na ovoj fotografiji koju je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije su trojica kosovskih policajaca koje su zarobili srpski policajci, 14. juni 2023.
Na ovoj fotografiji koju je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije su trojica kosovskih policajaca koje su zarobili srpski policajci, 14. juni 2023.

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca i ukinulo im je pritvor, saopšteno je iz tog suda.

Kako se navodi, trojica osumnjičenih B.S., R.Z. i Š.M. se terete za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Oni su uhapšeni 14. juna i dva dana kasnije im je određen pritvor. Lokacija na kojoj su uhapšeni je predmet sporenja Beograda i Prištine.

Srpske vlasti tvrde da su kosovski policajci uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, dok kosovske vlasti tvrde da su oteti sa Kosova.

SAD i EU su pozvale na njihovo bezuslovno oslobađanje, što su vlasti u Beogradu odbijale da učine.

Mađarski premijer Viktor Orban je, tokom nedavne posjete Srbiji, pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, a danas je na Twitteru objavio da "cijeni potez presdsjednika Srbije koji je povučen u periodu ozbiljnih izazova".

Predsjednik Srbije se o ovom pitanju još nije oglasio.

Premijer Kosova Aljbin Kurti na Twitteru je potvrdio da su trojica policajaca oslobođena.

"Iako smo sretni što se vraćaju svojim porodicama, ova otmica je kršenje ljudskih prava i mora se osuditi. Mora se utvrditi odgovornost za srpsku agresiju".

Kosovski policajci uhapšeni su u periodu visokih tenzija između Srbije i Kosova, koje su eskalirale nakon lokalnih izbora krajem aprila u četiri većinski srpske opštine na severu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG