Linkovi

Srbija: NUNS upozorava da se vodi nova kampanja protiv redakcije KRIK-a


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje, kako se navodi, „iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK-a, u kojoj pokušavaju da je povežu za kriminalnim miljeom“.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je 22. jula da je navodni šef kriminalne grupe Veljko Belivuk na saslušanju u tužilaštvu rekao je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga.

U transkriptu Belivukovog saslušanja, do kojeg je došao KRIK, navodi se da je rekao da su Vučić i njegovi saradnici od njega tražili da, između ostalog, kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbijedi mir na Paradi ponosa.

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, nakon skoro 24 sata od KRIK-ovog izvještaja, „osvanule su i naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama“ i „stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diksvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo“.

„Relativno slična kampanja bila je početkom marta, kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima“, navodi se u saopštenju.

NUNS je upozorio da se ovim načinom komunikacije prema javnosti „stvara opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije“.

Novinari Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Srbije (KNMU) protestovali su 16. marta pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu zahtijevajući od predstavnika vlasti i provladinih medija da prestanu sa povezivanjem KRIK-a sa navodnom kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk je među 19 uhapšenih u velikoj policijskoj akciji 4. februara, a u izjavama zvaničnika označen je kao vođa navijača, blizak kriminalnim klanovima u Srbiji. Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG