Linkovi

MERKEL: Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i BiH, VUČIĆ: Srbija će morati donositi bolne odluke


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel, Foto: AP
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka insistira da se mir i bezbjednost sačuvaju po svaku cijenu, izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslije današnjeg susreta sa Angelom Merkel i dodao da se on "složila sa stavom da je u pogledu pitanja Kosova neophodno postizanje kompromisnog rešenja".

Novinarima u Berlinu Vučić je rekao da je najveći dio razgovora bio na temu Kosova i da je veoma zadovoljan, "jer je Merkel želela da sasluša argumente Srbije."

U zajedničkom obraćanju novinarima, Merkel je rekla da je za Njemačku u EU važan razvoj zapadnog Balkana, najavljujući samit u Sofiji u maju, a potom i konferenciju Berlinskog formata u Londonu.

"Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i BiH i važno je da imamo intenzivnu, blisku razmjenu", ocijenila je Merkel koja je pohvalila reforme koje Srbija sprovodi.

Vučić je rekao da Srbija sa velikom pažnjom sluša i želi da čuje stavove Merkel i dodao da će Srbija morati da donosi brojne teške i bolne odluke u budućnosti, ako želi da budemo dio EU.

"Srbija je posvećena miru i stabilnosti, smatramo da bilo kakav sukob na Balkanu sve naše zemlje vratio sto godina unazad i daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacije regiona izbegnu po svaku cijenu", naglasio je Vučić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG