Linkovi

Mađarska vlada: Gradimo naftovod sa Srbijom za rusku naftu


Znak za naftovod Družba, Samar, Rusija
Znak za naftovod Družba, Samar, Rusija

Mađarska i Srbija dogovorile su da izgrade naftovod kojim će se Srbija snabdijevati ruskom sirovom naftom preko naftovoda Družba, zbog sankcija EU koje Beogradu onemogućavaju da uvozi naftu preko Hrvatske, saopštila je Budimpešta.

BUDIMPEŠTA - EU je uvela osmi paket sankcija Rusiji, kojim se ograničava uvoz ruske sirove nafte pomorskim putem, što pogađa i treće zemlje. Srbija rusku naftu dobija iz Hrvatske, preko naftovoda JANAF.

"Novi naftovod će omogućiti Srbiji da dobije jeftiniju sirovu naftu sa Urala, priključenjem na naftovod Družba", tvitovao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Dodao je da se Srbija najvećim dijelom snabdijevala preko Hrvatske, ali da će to "vjerovatno u budućnosti biti onemogućeno zbog sankcija".

Mađarska, koja se takođe najvećim dijelom oslanja na rusku naftu i gas, najglasniji je kritičar sankcija EU protiv Rusije i smatra da su te mjere dovele do skoka cijene energenata. Ipak, i Budimpešta je podržala posljednji paket sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

Južni krak naftovoda Družba, ide preko Ukrajine do Mađarske, kroz Slovačku i Češku, i glavni je izvor sirove nafte za tri zemlje.

Mađarska je takođe najavila pomoć Srbiji oko gasa, ako bude potrebno. Ta zemlja ima rezerve gasa za pet do šest mjeseci, rekao je premijer Viktor Orban.

XS
SM
MD
LG