Linkovi

Srbija: Ljekari traže da se prekine promocija nadriljekarstva na televizijama


Medicinsko osoblje u Kovid bolnici Kliničkog centra Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kovid bolnici Kliničkog centra Vojvodine

Grupa profesora sa Medicinskog fakulteta u Beogradu u dopisu Ministarstvu zdravlja, Republičkom javnom tužiocu i drugim zdravstvenim i medijskim institucijama upozorava na netačne, naučno neutemeljene i stručno neopravdane postupke liječenja, koje neodgovorni pojedinci promovišu na televizijama sa nacionalnim fekvencijama.

"Ovdje posebno izdvajamo gospodina Željka Mitrovića i njegovo kontinuirano promovisanje takozvane ozonizacije krvi", kaže se u dopisu koji je potpisalo 220 profesora i ukazuje da takvi postupci mogu dovesti građane u zabludu, i mogu da predstavljaju rizik za njihov život ukoliko te nadriljekarske mjere budu primijenjene.

"Vlasnici privatnih televizija, javne fekvencije (javno dobro), suprotno zakonu koriste u pivatne svrhe, što je dovelo do neviđenog medijskog haosa i nepoštovanja brojnih normi, a gledaocima se manipuliše i zloupotrebljava njihova lakovjernost...Zakonom o elektronskim medijima i podzakonskim aktima, REM je dužan da kontroliše pružaoce medijskih usluga da li svojim programskim sadržajima i koncepcijama narušavaju zakonodavni okvir i ukoliko to rade, mora da preduzme odgovarajuće mjere", navodi se u dopisu koji je medijima proslijedio Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije.

A tokom pandemije, od posljedica koronavirusa preminulo je 14 zdravstvenih radnika, izjavio je predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

To je posljedica nedostatka opreme, rekao je Panić za Glas Amerike i naglasio da nije smjelo da se krije da srpsko zdravstvo nije bilo spremno za epidemiju Kovida 19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG