Linkovi

Postignut dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama


Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (desno) i Srbije Petar Petković (levo) u Briselu 23. novembra 2022.
Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (desno) i Srbije Petar Petković (levo) u Briselu 23. novembra 2022.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova postigli su uz posredovanje Evropske unije dogovor o mjerama kako bi se izbjegla dalja eskalacija, a dvije strane potpuno koncentrisale na prijedlog o normalizaciji odnosa, saopštio je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

BRISEL - Imamo dogovor!" objavio je Borelj i naveo da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, dok će Kosovo obustaviti dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila.

U Briselu su razgovarali glavni pregovarač Srbije Petar Petković i Kosova Besnik Bisljimi, na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Borelj je dodao da će narednih dana pozvati predstavnike obje strane na razgovore o daljim koracima, i zahvalio Lajčaku i pregovaračima na vrijednom radu.

Miroslav Lajčak na Tviteru je zahvalio pregovaračima Beograda i Prištine na konstruktivnom angažovanju. "Veliko hvala State Departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocjenjivoj podršci", dodao je.

Petković: Sačuvali smo mir i stabilnost, nema kaznenih mera

Glavni pregovarač Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, rekao je novinarima u Briselu da dogovor znači da "nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama".

"Ovim dogovorom uspeli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost", poručio je Petković i dodao da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti javnosti u četvrtak i iznijeti detalje sporazuma.

Bisljimi: Otvoren put za pregovore o normalizaciji

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da problem registarskih tablica više nije na stolu, ali da će se tretirati u okviru sveobuhvatnog sporazuma. Današnji ishod pregovora podrazumijeva da Srbija odustaje od registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne što se tiče registarskih tablica i time se otvara put za pregovore na nivou lidera o sveobuhvatnom sporazumu prema francusko-njemačkom prijedlogu.

"Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o prijedlogu EU, koji podržavaju Njemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa", naveo je na Tviteru Bisljimi.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu i ambasadoru Džefu Hovenijeru na aktivnom angažmanu u postizanju današnjeg dogovora u Briselu. "Njihova podrška procesu dijaloga na Kosovu i Srbiji je neophodna", navela je Osmani.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prijestonicu samo dva dana nakon neuspjele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Žozep Borelj je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su, poput EU, izrazile razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocijenila da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

XS
SM
MD
LG