Linkovi

Srbija bez zvanične reakcije na rusku ofanzivu na Ukrajinu


Predsjednik Srbije sa ambasadorima Quinte i šefom delegacije EU u Srbiji (foto Fonet)
Predsjednik Srbije sa ambasadorima Quinte i šefom delegacije EU u Srbiji (foto Fonet)

Održane su sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost i sjednica Vlade Srbije sa temom situacije u Ukrajini, ali nije bilo obraćanja, niti zvaničnih saopštenja.

Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanja Glasa Amerike kakav je stav Beograda u vezi sa vojnim napadima Rusije u Ukrajini.

U 15 časova održana je sjednica Vlade kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije, a prethodila joj je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Na Instagram profilu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića objavljeno da je "Vučić predsedavao je Savetom za nacionalnu bezbednost i sa članovima Saveta razmenio informacije o situaciji u Ukrajini i regionu".

Detalji nisu poznati. Mediji prenose da će Savjet za nacionalnu bezbjednost zasedati i u petak popodne.

Predsjednik Srbije u četvrtak se sastao i sa ambasadorima Quinte (SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) i šefom delegacije EU u Srbiji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, svi stavovi koje su strane iznijele biće saopšteni u narednih 36 sati. Pojedini mediji prenose da će se Vučić obratiti javnosti u petak u 18 časova.

Predsjednik Skupštine i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjasnio se protiv pridruživanja osudama i sankcijama Rusiji, i ocijenio da Srbija mora da se ponaša "veoma izbalansirano" kada je riječ o Ukrajini.

Dačić je rekao da Srbija može da reaguje kako hoće zato što je suverena zemlja, prenosi Fonet.

"Srbija treba da vodi računa o svojim nacionalnim, državnim intresima, a ti interesi su i osnovni principi međunarodnog prava, ali i sagledavanje realnog odnosa snaga u međunarodnim odnosima i pomoći koju Srbija ima za zaštitu naših nacionaonih i državnih interesa od Rusije i Kine."

EU je ranije istakla da od Srbije, kao zemlje u pristupnom procesu, očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji. Američki State Department poslao je sličnu poruku, da od Srbije očekuje da "stane rame uz rame sa EU".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG