Linkovi

Srbija: Počelo suđenje za pogubljenje Srebreničana


Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

Suđenje osmorici optuženih za ubistva Srebreničana je počelo danas pred Višim sudom u Beogradu.

Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batanica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Dragomir Parović, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Oni su, kako tvrdi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, pripadali Centru za obuku Jahorina pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS).

Poziv na izlazak

Centar Jahorina je oformljen sa namjerom obuke regruta. U ljeto 1995. godine Centru, prije napada srpskih snaga na Srebrenicu, pridodane su osobe uhapšene u Srbiji, a koje su nastojale izbjeći učešće u ratu. U Centru su prozvani „dezerterima”.

Nakon što su prošli obuku, kako se navodi u presudama, „dezerteri” su upućeni na teren u Srebrenicu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je optužilo Milidragovića i druge za ubistva Srebreničana počinjena 14. jula 1995. godine u zadruzi u Kravici nedaleko od Bratunca.

„Milidragović je izdao naređenje da se izvrši i učestvovao u izvršenju ubistva, a Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Parović, Petrović, i Vasić postupajući po tom naređenju izvršili ubistvo oko stotinu preživjelih civila, među kojima je bilo i ranjenih”, navodi se u optužnici.

Ubistva su počinjenja nakon što su optuženi Milidragović i Golijanin, kako tvrdi Tužilaštvo, pozvali zarobljene Srebreničane da izađu na betonski plato ispred hangara uz obećanje da im se ništa lose neće desiti.

U optužnici se navodi da je istog dana sve do večernjih sati ispred i oko hangara Kravica u više navrata Milidragović izdavao naređenja za masovna ubistva i u tome učestvovao zajedno sa optuženima i drugim osobama.

Bijeg iz Kravice

U Kravici je ubijeno oko hiljadu zarobljenika iz Srebrenice. Haso Hasanović je preživio i o tome više puta svjedočio. U Kravici je u jednom trenutku je prepoznao druga.

„Prepoznao sam druga Nukić Nermina koji je ranjen u toj grupi, bio je moj školski drug. Ranjen je po nogama u predjelu koljena, rafalom. Pucali su mu po nogama i on je pao. Rekli su da mu se ukaže pomoć odnijeli su ga iza zgrade i nikada se više nije pojavio”, ispričao je Hasanović.

Ispričao je da je uspio pobjeći nakon što mu je jedan od vojnika dao posudu i rekao da ode nasuti vodu.

Milidragovića i Golijanina je ranije optužilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH). Do suđenja pred Sudom BiH nije došlo, jer nisu bili dostupni.

XS
SM
MD
LG