Linkovi

'Sramite se!' - Amerikanci bijesni na svoje političare


Peter Brown: "Svega dva posto birača vjeruje da vlada 'uvijek' čini ispravne stvari. Još 16 posto smatra da vlada 'uglavnom' donosi dobre odluke. To je prilično loš rezultat za našu vladu."

Amerikanci su srditi na svoje političare. Svaki koji je na položaju ove jeseni ima jakog suparnika, često iz vlastite stranke. Republikanski senator John McCain uspio je 'preživjeti' stranačko nadmetanje za senatsku nominaciju u Arizoni. Kako ćemo čuti u prilogu Jima Malonea, John McCain je – u odnosu na neke svoje druge kolege - prilično dobro prošao.

Ovu godinu, kako izgleda, obilježava izrazita srdžba građana na političare. Najnoviji primjer takvog bijesa imali smo prilike vidjeti u New Yorku, u vezi s kontroverznom džamijom koja bi se trebala izgraditi u blizini mjesta terorističkog napada iz 2001. godine. Tisuće okupljenih građana skandiralo je svojim izabranim dužnosnicima da se 'trebaju sramiti'.

Razlozi za bijes javnosti su različiti, ali većina proizlazi iz loše ekonomske situacije. Visoka nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i sve jači pesimizam stvaraju frustracije. Građani sve glasnije traže političke promjene u Washingtonu. Rusty iz Teksasa kaže da ga ljute mnoge stvari, a najviše predsjednik Obama. "Socijalizam i tiranija, despotizam, komunizam…" - za sve to Rusty optužuje predsjednika Baracka Obamu.

Rusty je član konzervativnog pokreta Tea Party koji oštro kritizira predsjednika države, ali i opće širenje državnih ovlasti, državnu potrošnju i sve veći nacionalni dug. Obamina reforma zdravstva i financijska reforma posebno su mobilizirale konzervativce koji tvrde da se Washington previše miješa u svakodnevni život građana - kaže Peter Brown sa Sveučilišta Quinnipiac: "Prema našim anketama, svega dva posto birača vjeruje da vlada 'uvijek' čini ispravne stvari. Još 16 posto smatra da vlada 'uglavnom' donosi dobre odluke. To je prilično loš rezultat za ovu vladu."

Pokretu Tea Party suprostavlja se američka ljevica koja ga smatra rasističkim i netolerantnim. Bili smo svjedoci nedavne prepirke pripadnika ova dva tabora u Washingtonu. Protivnik pokreta Tea Party nam je poslije rekao: "Ja ne shvaćam što ih toliko ljuti. Ne razumijem ih. Uvjereni su da su patrioti, kažu da vole američki Ustav, a zalažu se za nasilje protiv naše vlade."

Frustracija ima i među glasačima Demokratske stranke koji tvrde da predsjednik Obama ne čini dovoljno da ispuni obećanja iz izborne kampanje. Na izborima u studenome – kada se bira cijeli saziv Zastupničkog doma i trećina Senata - birači će vjerojatno iskazati nezadovoljstvo politikom predsjednika Obame i njegove Demokratske stranke, koja sada ima većinu u oba doma Kongresa.

Glavni razlog nezadovoljstva je slaba ekonomija, kaže Tom DeFrank iz dnevnika New York Daily News: "Obama zna da su on i njegov stranka u velikim, velikim problemima. Demokrati će biti potučeni, no pitanje je hoće li izgubiti kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa."

Ozlojeđenost birača često je važan faktor na izborima. Oštro protivljenje konzervativaca Billu Clintonu dovelo je 1994. godine do republikanskog preuzimanja Kongresa. Demokrati i neovisni birači 2006. bili su nezadovoljni predsjednikom Georgeom Bushom - i zbog toga je njegova Republikanska stranka izgubila kontrolu u Kongresu. 2008., na predsjedničkim izborima pobijedio je demokrat Barack Obama.

Sve više analitičara vjeruje da će ove godine ljutnja birača pomoći republikancima. Ako oni ostvare većinu u jednom ili oba doma Kongresa, to će značajno ograničiti moć predsjednika Obame.

XS
SM
MD
LG