Linkovi

"Škole špijuniranja": Američki univerziteti posebno privlačna mjesta


Mnogi špijuniranje smatraju nečim što se odvija u stranim ambasadama i na egzotičnim lokacijama, ali se ono možda dešava mnogo bliže kući, možda upravo pred vašim očima. Kako izvještava Tina Trinh, špijuniranje je nešto što se odvija na univerzitetima širom zemlje, gdje se špijunaža obično odvija pod maskom globalnog obrazovanja.

Tipična scena na koledžima širom zemlje: studenti u potrazi za obrazovanjem, uz nadu da će jednog dana ostaviti svoj doprinos svijetu. To nije mjesto na koje bi ste prvo pomislili na kojem se možda mogu naći vladini špijuni, ali reporter istraživačkog novinarstva Dan Golden kaže da bi ste mogli biti iznenađeni.

Na američkim univerzitetima ima mnogo više međunarodnih studenata i profesora. Neki od njih su ovdje kako bi sakupili informacije za svoje zemlje, naučne tajne ili kako bi zadobili svoje izvore informacija, kaže Dan Golden.

On različite primjere špijunaže opisuje u svojoj akademskoj knjizi Škole špijuniranja. On kaže da slobodan protok ideja i kulturna razmjena kampuse koledža čine tako privlačnim.

To je veliki problem, jer, kao što znate, u Sjedinjenim državama naše akademske institucije su veoma otvorene. Tu dolazi do mnogo istraživanja i razvoja koje bi neka strana vlada mogla nastojati iskoristiti slanjem studenata da studiraju na tim univerzitetima, kaže Charlie McGonical.

Amerikanci koji studiraju u inostranstvu su često meta stranih vlada. 2014 godine, FBI je inicirao snimanje filma koji se zasniva na primjeru iz stvarnog života, a to je iskorištavanje Glenna Shrivera, američkog studenta koji je regrutiran da špijunira za Kinu.

Te vlade regrutiraju studente i onda od njih traže da se prijave za posao u američkoj vladi ili u polju povjerljivog privatnog sektora gdje znamo da te vlade za metu imaju tu vrstu konkretnih informacija.

Sjedinjenim državama nisu nepoznate operacije prikupljanja obavještajnih podataka u akademskim krugovima. Alex van Schaik je bio Fulbrightov stipendista koji je istraživao radničke sindikate u Boliviji kada je sreo jednog zvaničnika američke vlade.

On je rekao: Ah, ako ideš na teren da radiš posao, ako naiđeš na bilo kakvog kubanskog doktora ili zvaničnika Venezuele, htjeli bi smo da informacije o njihovom kretanju prijaviš američkoj ambasadi, jer mi znamo da su oni tamo i želimo da ih pratimo, priča Van Schaick.

Ali zvaničnici FBI-a kažu da je takva vrsta regrutiranja rijetka u Sjedinjenim državama.

Periodično postižemo takve dogovore, ali to nije dominantno niti zlonamjerno kao kada vidite naše studente koje iskorištava kineska ili ruska vlada.

Dan Golden kaže da je ključ dizanje svijesti o učestalosti špijunirana, navodeći primjer iz 2010 o ruskim agentima koji su se godinama predstavljali kao obični Amerikanci.

Velika većina njih je išla na američke koledže i univerzitete. I to je nešto što je, kako se čini, Rusija smatrala ključnim dijelom legitimiziranja špijuna, diploma sa američkog univerziteta, kaže autor knjige Škole špijuniranja.

XS
SM
MD
LG