Linkovi

Novi eksponati u Muzeju špijunaže


Tajni svijet špijunaže
Tajni svijet špijunaže

Međunarodni muzej špijunaže u Washingtonu nada se da će uskoro u svoju zbirku dodati sadržaje vezane uz nedavnu razmjenu špijuna između Sjedinjenih Država i Rusije.

Pokraj ulaza u muzej već su izložene fotografije otkrivenih sovjetskih špijuna. U odvojenoj prostoriji nalazi se nešto što se naziva "Škola špijuniranja". Tu je automobil iz jednog od filmova o Jamesu Bondu. U neki običan dan ovo bi bio "hit" među eksponatima, kao što bi to bio i pištolj koji je ugrađen u ruž za usne ili smrtonosni kišobran. Međutim, sad, nakon posljednjeg špijunskog skandala, vjerovatno najpopularniji eksponat postaje jedan neupadljivi komad papira. Na njemu je skrivena poruka. Istoričar Mark Stawt kaže da su ovu metodu dostavljanja informacija koristili nedavno deportirani ruski agenti:

- U ovom konkretnom slučaju imamo jednu narudžbu za nabavu. A onda ispod toga se nalazi tajna skrivena poruka koja se pojavi tek pod ultravioletnim svjetlom. Postoji mnogo različitih načina da se ovo učini, međutim, ovo je vrlo tradicionalna metoda koja se koristi već cijelo stoljeće i Rusi su je koristili u nedavnom slučaju.

Nekoliko koraka dalje, naša snimateljska ekipa našla se pod prismotrom. Ispada da nije samo naša kamera ta koja snima sve što se događa oko nas. Postoji kamera skrivena u naočalama. Pokraj lutke nalazi se putna torba. Ko god je pokuša ukrasti, bit će pogođen elektrošokom visoke voltaže. Gospodin Stawt pokazuje složene uređaje koje su konstruirali izumitelji CIA-e i KGB:

- Jedan primjer koji posebno volim je cipela – prikriveni uređaj – koju je koristio KGB osamdesetih godina. Prikriveni uređaj u biti može biti bilo koji svakodnevni predmet u koji sakrijete inkriminirajuće materijale, najčešće film, ali može biti i komunikacijska oprema.

Boca votke, kao i teglica s kremom za lice, korišteni su za transportiranje mikrofilma. Tu je i vijenac kojeg su sovjetski pioniri poklonili američkom ambasadoru. Tek šest godina kasnije, uposlenici ambasade su otkrili da je u njemu ugrađen prislušni uređaj. U svjetlu savremene kompjuterske tehnologije, ovi eksponati muzeja izgledaju zaista muzejski ili kao rekviziti za snimanje špijunskih filmova. Međutim, neke od njih još uvijek koriste pravi špijuni.

XS
SM
MD
LG