Linkovi

10, 9, 8... Spremni za polijetanje u svemir


Astronauti Dag Harli i Robert Benken (Foto: NASA/Bill Ingalls)
Astronauti Dag Harli i Robert Benken (Foto: NASA/Bill Ingalls)

Veterani NASA, astronauti Dag Harli i Bob Benken ulaze u istoriju u srijedu popodne, vozeći na probni let raketu SpaceX Falcon 9 i kapsulu Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Sa povoljnom prognozom vremena za srijedu, zvaničnici SpaceX i NASA naveli su da će im na prvom mjestu biti bezbjednost posade u lansiranju astronauta u svemir prvi put nakon skoro jedne decenije.

SpaceX je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

Dan pred lansiranje, administrator NASA Džim Brajdenstin rekao je u Svemirskom centru Kenedi da su i ta agencija i SpaceX vrlo svjesni da svako u centru za lansiranje ima pravo da zaustavi misiju ukoliko smatra da postoje razlozi za zabrinutost.

Spejs Eks Falkon 9 i kapsula Dragon spremni za lansiranje (Foto: AP/David J. Phillip)
Spejs Eks Falkon 9 i kapsula Dragon spremni za lansiranje (Foto: AP/David J. Phillip)

Predsjednik Donald Trump i potpredsednik Mike Pence trebalo bi da stignu u Svemirski centar Kenedi na lansiranje u 16.33 po lokalnom vremenu, ali je i dalje najveći prioritet bezbjednost astronauta, kako je rekao Brajdstin.

"Pisao sam astronautima u ponedjeljak i rekao im da ako žele da prekinem misiju iz bilo ko razloga, da treba samo da mi kažu. Prekinuću, neću trepnuti. Obojica su odgovorila da su spremni za polijetanje".

Hans Koningsman, potpredsjednik SpaceX rekao je da su on i zaposleni u kompaniji zamislili sami sebe na mjestu i u skafanderu astronauta na dan lansiranja.

"To dosta dramatično mijenja pogled".

SpaceX šalje kapsule sa paketima na svemirsku stanicu od 2012.

"Veliki je korak, definitivno od slanja paketa do lansiranja u svemir dvojice ljudi koji su tate, kako ih mi zovemo, imaju porodice, djecu, žene".

NASA će biti upoznata sa svime u toku odbrojavanja, ali na kraju je SpaceX taj koji ima posljednju riječ, uz saglasnost NASA.

"SpaceX ima kontrolu nad lansiranjem, tu nema zabune", rekao je direktor za letove NASA Norm Najt.

Šanse za dobre vremenske uslove su se poboljšale u utorak na 60%, ali to nije uticalo na uslove da Dragon poleti u orbitu.

SpaceX treba da ima relativno mirne talase i vjetar uz obale SAD i Kanade i preko Atlantskog okeana do Irske, u slučaju da astronauti moraju da napuste letjelicu.

Ako SpaceX ne bude mogao da se lansira u srijedu, drugi termin biće u subotu u 16.33.

Posljednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila SpaceX i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

XS
SM
MD
LG