Linkovi

Spotify otpušta 1.500 zaposlenih


Logo Spotifaja u Njujorškoj berzi
Logo Spotifaja u Njujorškoj berzi

Spotify saopštava da planira da otpusti 17% svoje globalne radne snage, što je oko 1.500 zaposlenih, nakon što je ranije ove godine otpustio 600 ljudi u januaru i dodatnih 200 u junu.

Gigant za strimovanje muzike pokušava da smanji troškove i radi na tome da postane profitabilan, rekao je izvršni direktor Daniel Ek u izjavi.

„Prema većini proračuna, bili smo produktivniji, ali manje efikasni. Treba da budemo i jedno i drugo,"dodaje on.

Otpuštanja su uslijedila nakon tromjesečnog neto profita od oko 70,3 miliona dolara u oktobru. Kompanija nikada nije ostvarila neto profit tokom cijele godine.

„Shvatam da će se mnogima ovolika otpuštanja djelovati iznenađujuće s obzirom na nedavni pozitivan izvještaj o zaradi i o našem učinku. Raspravljali smo o manjem smanjenju broja zaposlenih tokom 2024. i 2025. Ipak, s obzirom na razliku između našeg finansijskog cilja i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je oštra mjera najbolji način za postizanje naših ciljeva", dodao je Ek.

Sa novim otpuštanjima, kompanija sada očekuje gubitak u četvrtom kvartalu između 100 miliona i 117 miliona dolara nakon što je prethodno predviđala profit od 40 miliona dolara. Većina naknada će ići na otpremnine za otpuštene zaposlene, koji će dobiti platu za oko pet mjeseci, naknadu za godišnji odmor i zdravstvenu zaštitu za period otpremnine.

Spotify nije jasno naveo kada će se poslije otpuštanja osjetiti finansijska korist, ali je dodao da će „napraviti značajnu operativnu efikasnost u budućnosti“. Spotify prati mnoge kompanije u tehnološkoj industriji koje pokušavaju da smanje troškove, nakon što je rast u industriji usporen tokom pandemije COVID-a.

Tehnološki giganti, kao što su Meta, Microsoft, Amazon i Googleova matična kompanija Alfabet, imaju planove da ove godine otpuste 10.000 ili više ljudi.

Spotify je u ponedeljak počeo da obavještava zaposlene.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG