Linkovi

Sposobnost samo-dodira da ublaži bol


Britanski znanstvenici pokušavaju bolje razumijeti sposobnost ublažavanja boli putem samo-dodira
Britanski znanstvenici pokušavaju bolje razumijeti sposobnost ublažavanja boli putem samo-dodira

Ako se uspije bolje razumjeti mehanizam sposobnosti samo-dodira da ublaži bol, onda bi to moglo postati i dio liječenja, kažu znanstvenici sa Sveučilišnog koledža London

Vjerojatno vam se dogodilo da se udarite i, potom, instinktivno dotaknete mjesto koje boli i čini vam se da to ublaži bol. Jedno novo istraživanje potražilo je uzroke tog fenomena.

Za proučavanje te pojave, europski znanstvenici su koristili varijaciju takozvane iluzije termičke rešetke. To je neobičan sklop osjeta koji dolazi ako se utople drugi i četvrti prst, a ohladi treći: hladan treći prst paradoksalno se osjeća kao bolno vruć. Iluzija je vrlo pogodna za znanstvene eksperimente jer je bol stvaran, ali nije izazvan nikakvim stvarnim štetnim uzrokom.

Ispitanici u studiji su obje ruke podvrgli iluziji termičke rešetke, a potom dodirnuli tri srednja prsta jedne ruke sa tri prsta druge. To je izazvalo veliko smanjenje osjeta bolne vrućine, koje su predvidjele već i ranije studije. Međutim, kako kaže Marjorie Kammers, sa Sveučilišnog koledža London, smanjenje boli dogodilo se samo kad bi se međusobno dotakli prsti iste osobe. Kad bi ih doticala neka druga osoba - koja je također iskusila termičku rešetku - treći prst se i dalje osjećao kao bolno vruć.

"To je vrlo zanimljivo, jer u smislu povratnih osjeta niže razine, mozak dobiva jednaku poruku o dodiru i toplini. Jedina je razlika da to nije bio vlastiti dodir. To nam je pokazalo da ono o čemu se tu stvarno radi jest integracija obiju ruku u mnogo koherentniju reprezentaciju tijela."

Kammers kaže da osjet boli može proizići iz zabune u načinu na koji mozak reprezentira tijelo. Ona ilustrira taj koncept sa često vrlo jakim bolom koji osobe kojima je amputiran ud osjećaju u tom odstranjenom, dakle nepostojećem dijelu tijela:

"Najbolji primjer toga što se događa kad je poremećena reprezentacija tijela u mozgu je fantomska bol amputiranog ekstremiteta, gdje je jedna hipoteza upravo to da mozak treba biti redovito izvještavan o stvarnoj reprezentaciji tijela. Dakle, tijelo je izgubilo ekstremitet, ali mozak ga i dalje reprezentira kao da postoji. To razmimoilaženje može izazvati bol."

Marjorie Kammers kaže da ako ona i njezini kolege uspiju bolje razumjeti mehanizam sposobnosti samo-dodira da ublaži bol, onda bi to moglo postati i dio liječenja. Studija o učinku dodira, specifično samo-dodira, na bol objavljena je u časopisu Current Biology.

XS
SM
MD
LG