Linkovi

Sport lacrosse pomaže učenicima siromašnih zajednica


Učenice srednje škole Ballou na treningu lacrosse-a
Učenice srednje škole Ballou na treningu lacrosse-a

U posljednjih šest godina, više od 40 učenika škole Ballou je nasilno izgubilo život, a mnogi od njih su bili žrtve nasilja zbog droge.

Moderna vizija sporta lacrosse koji je potekao od američkih Indijanaca je popularna sportska aktivnost u većinski bjelačkim i dobrostojećim privatnim školama u Sjedinjenim državama. Taj sport dobio je na popularnosti i u jednoj srednjoj školi u Washingtonu, gdje su većina crnačka djeca koja prolaze kroz siromaštvo, nasilje i nizak akademski status.

Ženski lacrosse time u srednjoj školi Ballou u Washingtonu je održao posljednji trening sezone. To je bila prva godina u kojoj je škola imala svoj lacrosse tim, i prvi put da su se te djevojčice ikada bavile ovim sportom. One su svaku utakmicu izgubile, ali njihov trener, Holly McGarvie, sezonu još uvijek smatra uspjehom.

Mislim da će se cilj svake godine mijenjati. Ove godine smo samo počinjali i gradili osnovu iz koje možemo stvoriti tradiciju ženskog lacrossea, kaže Holly McGarvie.

Ali graditi osnovu u jednom od najsiromašnijih dijelova Washingtona sa najviše nasilja nije lako. 85% učenike te srednje škole je dio nacionalnog programa za besplatan ručak ili ručak sa popustom, što je indikator siromaštva. U posljednjih šest godina, više od 40 učenika škole Ballou je nasilno izgubilo život, a mnogi od njih su bili žrtve nasilja zbog droge. Rahman Branch je direktor škole.

Trgovina droge je došla u naše gradove i zaista je uništila mnoge siromašne zajednice i mnoge obitelji. I naši učenici dolaze iz tih uništenih obitelji, uništenih zajednica, kaže Rahman Branch.

Težak trenutak za školu Ballou je došao 2006 kada je manje od 60% učenika uspješno završilo školu. Školski administratori su odlučili da unesu izmjene. Prvi cilj je bio stvoriti okruženje u kojem su učenici mogli zaboraviti na vještine preživljavanja naučene na ulici. Drugi cilj je bio proširiti školske aktivnosti kao što je ženski lacrosse.

Željeli smo učiniti nešto kako bi se oni osjećali kao djeca, kako bi osigurali da budu djeca koja znaju šta žele, koja znaju kako ostvariti cilj i imati snagu da ga ostvare, kaže Rahman Branch.

On kaže da je Holly McGarvie, učiteljica koja je došla sa univerziteta Princeton, bila savršena za Ballou. Sportašica i članica američkog državnog lacrosse tima, ona je željela integrirati lekcije koje je naučila iz sporta u podučavanje biologije.

Kod treninga je uvijek dobro da imate sportaša koji shvata koncept i igru sa članovima tima. Vjerujem da možete uraditi istu stvar i kod podučavanja, kaže Holly McGarvie.

Njene lekcije imaju odjeka među učenicima. Prvi treninzi su bili frustrirajući, neki od učenika su izražavali ljutnju. McGarvie im je odmah dala do znanja da to neće biti tolerirano, i naučila ih je kako da prebrode probleme.

Učenica Tylashia Joyner kaže da je lacrosse drži dalje od negativnh stvari, i da je fokusira više na budućnost.

Želim da se bavim ovim sportom i na koledžu jer će me to držati u kondiciji, i biću fokusirana. Ako se želite baviti sportom, morate imati dobre ocjene, kaže Tylashia.

Škola Ballou je već popravila procenat onih koji završe školu, sa 10 na 15% od 2006. Školski administratori se nadaju da će se takav trend nastaviti, i da će sport lacrosse biti dio njega.

XS
SM
MD
LG