Linkovi

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica produžen za četiri mjeseca


Teretni brod Despina V, koji prevozi ukrajinsko žito, viđen je u Crnom moru  blizini Istanbula, Turska, 2. novembra 2022.
Teretni brod Despina V, koji prevozi ukrajinsko žito, viđen je u Crnom moru  blizini Istanbula, Turska, 2. novembra 2022.

Ukrajinski i turski zvaničnici saopćili su u četvrtak da će se sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora nastaviti još četiri mjeseca prema sadašnjim uslovima.

Produženje je uslijedilo nekoliko dana prije mogućeg isteka prvobitnog dogovora koji su Turska i Ujedinjeni narodi posredovali u julu kako bi se omogućila isporuka žitarica koja je prekinuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je produženje, rekavši u saopćenju da su UN posvećene osiguravanju da "ova vitalna linija opskrbe nastavi nesmetano funkcionirati".

Dodao je da su UN također posvećene uklanjanju prepreka u vezi sa povezanim sporazumom o izvozu hrane i đubriva iz Rusije.

"Oba sporazuma potpisana u Istanbulu prije tri mjeseca od suštinskog su značaja za smanjenje cijena hrane i đubriva i izbjegavanje globalne krize s hranom," rekao je Guterres.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u tvitu najavljujući produženje roka naveo da su Ukrajina, Guterres i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "donijeli ključnu odluku u globalnoj borbi protiv krize s hranom".

Neke inforamcije potiču od Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG