Linkovi

Spor oko džamije na Nultoj točki - prilika da muslimani potvrde svoje mjesto u 'američkom mozaiku'


Janice Lippincon:: "Vjerujem da većina muslimana želi mir, a to je ono što i mi svi želimo kao građani SAD. Međutim, da se tamo nešto izgradi, na toj konkretnoj lokaciji, to me uznemiruje"

Kontroverza oko plana da se izgradi islamski centar u blizini mjesta terorističkih napada iz 2001. godine u New Yorku, dovela je mnoge muslimane koji žive u Sjedinjenim Državama u položaj da se stalno moraju opravdavati. Ali unatoč provale protu-muslimanske retorike i mogućih zločina iz mržnje, neki muslimani ovu kontroverzu vide kao priliku da potvrde svoje mjesto u američkom društvu.

Skup kojeg je proteklog vikenda u Washingtonu organizirao politički komentator Glenn Beck privukao je velik broj građana. Započelo je patriotskom prisegom koju je predvodio jedan skaut. Nekoliko sati kasnije, jedna druga skupina skauta - mahom djeca islamske vjere koja žive u washingtonskom predgrađu Sterling, u Virginiji - počela je svoj sastanaka na isti, patriotski, način. Obilježili su sveti muslimanski mjesec Ramazan, pozivajući nemuslimane da im se pridruže u okončavanju posta.

Jasmin Ullah, čelnica za rad s mladeži u jednoj muslimanskoj udruzi na području Dullesa, mjesta tridesetak kilometara udaljenog od Washingtona, kaže: "Jedan od naših ciljeva je pokazati Americi da smo mi, jednostavno, normalni građani koji žive svoje život, a ispalo je da smo muslimani. Mi smo muslimanski vjernici – međutim, mi smo i dio američkog mozaika."

Međutim, plan da se izgradi islamski centar u blizini Nulte točke na Manhattanu izazvao je žestoke rasprave diljem Amerike. Postoji i zabrinutost da bi zbog ovog spora moglo doći do zločina iz mržnje, čije bi žrtve mogli biti muslimani. Pod utjecajem vijesti iz posljednjih tjedana, može čak izgledati da muslimani u Americi imaju problem s integracijom u društvo, baš kao i u Europi. Solon Simmons iz Instituta za rješavanje sukoba u Arlingtonu, u Virginiji, povezuje kontroverzu s izgradnjom džamije na Nultoj točki s ekonomskom recesijom. Uz sve to, tu je i rašireno uvjerenje da je Amerika pretrpjela udarac u islamskim zemljama - Iraku i Afganistanu. "Uloga Amerike i dalje će biti važna u svijetu, ali Amerikanci osjećaju da je došlo do velike promjene. Osjećaju se manje moćnima - i u svom, vlastitom životu" - kaže ovaj analitičar.

Iako će se i dalje javno raspravljati o ovim pitanjima, Solon Simmons vjeruje da će kontroverza oko izgradnje džamije pokraj lokacije nebodera-blizanaca postupno slabiti: "Vjerujem da se toga uskoro više nećemo niti sjećati. Mislim da će to doći i proći. Činjenice će postati jasnije, ljudi će shvatiti da to nije zapravo velik problem i nastavit će sa svojim životima."

A to se možda već i događa. Glen Beck je konzervativni TV voditelj koji je organizirao skup ispred Lincolnovog spomenika. Iako je inače bio izuzetno kritičan prema planovima za newyoršku džamiju, na nedavnom skupu njegovih konzervativnih pristaša u Washingtonu on je nije spominjao. A oni u masi koji su govorili za Glas Amerike nisu bili kritični prema islamu. Janice Lippincon, koja je na skup došla iz savezne države New Jersey, nam je rekla: "Vjerujem da većina muslimana želi mir, a to je ono što i mi svi želimo kao građani Sjedinjenih Država. Međutim, da se tamo nešto izgradi, na toj konkretnoj lokaciji, to me uznemiruje."

Amerikanci smatraju da je netolerancija strana njihovom društvu. Zagovornici građanskih prava kažu da raspravu o gradnji džamije pokraj Nulte američki muslimani trebaju shvatiti kao šansu da potvrde svoje mjesto u američkom društvu.

XS
SM
MD
LG