Linkovi

Spomenik žrtvama linčovanja u Minnesoti postao mjesto okupljanja demonstranata


Znak "Pravda za Georgea Floyda" kod spomenika Claytonu, Jacksonu i McGhieu, trojici linčovanih Afroamerikanaca, u Duluthu u Minnesoti.
Znak "Pravda za Georgea Floyda" kod spomenika Claytonu, Jacksonu i McGhieu, trojici linčovanih Afroamerikanaca, u Duluthu u Minnesoti.

Upozorenje urednika: Ovaj članak sadrži fotografiju koja će biti uznemirujuća za neke čitaoce.

U jutro 15. juna 1920. godine, 18-godišnji bijeli mladić u mjestu Duluth u Minnesoti, rekao je policiji da je grupa crnaca, cirkuskih radnika, naoružana pištoljima presrela njega i jednu mladu ženu - takođe bjelkinju - i da su silovali djevojku.

Te noći, rulja je probila vrata policijske stanice i zgrabila trojicu od šest muškaraca koje je policija privela. Isaac McGhie, Elmer Jackson i Elias Clayton​ su vučeni niz ulicu, prebijeni i obješeni.

"Vukli su ih i linčovali ispred deset hiljada ljudi, kao da je to neka predstava, kao da je razlog za slavlje", priča Stephan Witherspoon​ iz gradskog NAACP-a, najstarije američke organizacije za građanska prava.

Fotografija rulje koja je linčovala trojicu crnaca - bijelci od kojih se neki osmjehuju kao da su lovci sa svojim trofejima - prodavana je kao razglednica u prodavnicama dok lokalne vlasti to nisu zabranile.

Bijelci okružili Claytona, Jacksona i McGhiea, koji su linčovani 15. juna 1920. u Duluthu u Minnesoti
Bijelci okružili Claytona, Jacksona i McGhiea, koji su linčovani 15. juna 1920. u Duluthu u Minnesoti

Osmorici muškaraca je suđeno zbog linčovanja ali su samo trojica osuđena – i to za izazivanje nereda. Niko od njih nije služio dužu kaznu od 15 mjeseci zatvora. Niko nije osuđen za ubistva Claytona, Jacksona i McGhiea.

Max Mason, crnac koji je radio u istom cirkusu kao i žrtve linčovanja, osuđen je za navodno silovanje. Služio je manje od pet godina zatvora prije nego što je pomilovan. Prošle nedjelje, Mason je postao prva posthumno pomilovana osoba u Minnesoti. U pismu kojim je podržano pomilovanje, tužilac iz okruga kome pripada Duluth je napisao: “Istorijska dokumenta jasno pokazuju da je gospodin Mason bio pod istragom, da je optužen i osuđen zbog svoje rase a ne jačine dokaza.”

„Savremeno ličnovanje”

Duluth se nalazi na 250 kilometara sjeverno od Minneapolisa, gdje je smrt Georgea Floyda u policijskom pritvoru 25. maja pokrenula proteste, pozive na reformu policije i zahtjeve da se razmotre pitanja povezana sa rasizmom koja traju od kad su prvi Afrikanci silom dovedeni u Sjevernu Ameriku prije 400 godina.

Spomenik Claytonu, Jacksonu i McGhieu, koji se nalazi preko puta ulice od mjesta gdje su trojica muškaraca ubijena prije jednog vijeka, postao je središte protesta u Duluthu poslije Floydove smrti.

Nedjelju dana prije godišnjice, članovi zajednice naslikali su murale na kojima su Floyd i Breonna Taylor​, Afroamerikanka iz Kentuckyja koju je policija upucala za vrijeme racije tokom koje su traženi narkotici, kojih u njenom stanu nije bilo. Zapaljene su svijeće u dugom nizu crvenih plastičnih čaša od kojih svaka nosi ime Afroameriknaca koji je preminuo u policijskom pritvoru ili su ih ubili civili koji su ih sumnjičili za neko nedjelo.

Murali Georgeu Floydu i Breonni Taylor​ naslikani su u blizini spomenika trojici linčovanih Afroamerikanaca u Duluthu u Minnesoti.
Murali Georgeu Floydu i Breonni Taylor​ naslikani su u blizini spomenika trojici linčovanih Afroamerikanaca u Duluthu u Minnesoti.

Witherspoon ističe da Floydova smrt pokazuje da rasna pitanja tek treba da se rješavaju u Minnesoti kao i ostatku zemlje.

"Iste stvari se događaju, ali na modern načine. To što se dogodilo Floydu je savremeno linčovanje. I zato moramo da se suočimo sa tim pitanjima, počnemo da razgovaramo i budemo spremni na to da će priča biti neprijatna. Jer ako ne razgovaramo o tome, ako ne riješimo probleme, oni će nastaviti da postoje još dugo a mi više nismo spremni da to tolerišemo.”

Floydova smrt i protesti koji su uslijedili inspirisali su June Klaphake i njenu kćerku da se odvezu u Duluth iz svoje kuće južno od Minneapolisa, da bi posjetile spomenik Claytonu, Jacksonu i McGhieu.

"Ovo nas je navelo da želimo da budemo više informisani, kao bijelci koji žive jedan privilegovani život”, kaže ona. “Vrijeme je, vrijeme je da svi razumijemo svoju istoriju i budemo dio nje.”

Majka i kćerka slušale su na radiju prenos komemoracije za Georgea Floyda i razgovarale. “Imale smo dobar razgovor o tome šta se događa u svijetu danas”, kaže Klaphake. “Htjele smo da odamo poštu današnjim događajima u svijetu, da se edukujemo i budemo više informisane.”

Stephan Witherspoon iz organizacije NAACP kaže da je važno da bijelci ustanu i oglase se protiv rasizma, čak i kada to nije prijatno i lako. Ako to učine, nada se da će spomenik Claytonu, Jacksonu i McGhieu biti podsjetnik na jedno davno vrijeme a ne tačka okupljanja za protestne marševe zbog budućih ubistava.

"Osjećam nadu ali će ta nada biti veća kada naši saveznici preuzmu ulogu koju želimo da im predamo”, ističe on. “Ono što kažem našim saveznicima, našim bijelim saveznicima, je da ustanu i bore se protiv rasizma i kad nisu u našoj blizini. Ako je prisutan u vašoj porodici, među prijateljima, na ulici – oglasite se, prozovite ih i glasno im stavite na znanje da više nije prihvatljiv – nigde. Naši bijeli saveznici moraju da se oglase.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG