Linkovi

Splice - novi sci-fi triler Adriana Brodya


Splice - novi sci-fi triler Adriana Brodya
Splice - novi sci-fi triler Adriana Brodya

Elsa i Clive su stručnjaci za međusobno ucjepljivanje gena različitih vrsta u istraživanju novih lijekova, koji bi mogli spasiti nebrojene živote

Genetička istraživanja mogu uroditi novim metodama liječenja smrtonosnih bolesti i prehrambenim proizvodima koji su nutritivno vrijedniji; no, poigravanje s osnovnim građevnim jedinicama života može, isto tako, rezultirati mnogo mračnijim i opasnijim ishodom. Upravo se to dogodi kad jedan par znanstvenika koje glume Sarah Polley i oskarovac Adrian Brody, zakorači predaleko u novom science-fiction filmu "Splice".

Elsa i Clive su stručnjaci za međusobno ucjepljivanje gena različitih vrsta u istraživanju novih lijekova, koji bi mogli spasiti nebrojene živote. No, linija koju se ne usuđuju preći je - ucjepljivanje ljudskog genetskog materijala u eksperiment. To je napast kojoj njihovi znatiželjni umovi jedva uspijevaju odoliti.

Radeći potajno, jednog dana oni tu liniju pređu. Rezultat je strašan, ali i opčinjavajući: ima ljudske značajke, ali je daleko, daleko više zastrašujući.

Vincenzo Natali je ko-scenarist i redatelj filma Splice. Za više od 12 godina, koliko mu je trebalo da ova priča i postane film, iskustva stvarnih znanstvenika više nisu daleko od onoga što su pokušali napraviti njegovi izmišljeni likovi: "Ja doživljavam Clivea i Elsu kao vrlo hrabre znastvenike, pune dobrih namjera. No, oni su još mladi i ne potpuno sazreli kao osobe. Upravo zato stvari krenu po zlu, a ne zbog tehnologije, koja sama po sebi nije loša stvar. Dok sam pisao scenarij, a kasnije i pri snimanju filma, surađivao sam s pravim znanstvenicima i njima se on jako dopao. Mislim da ga nisu shvaćali tako ozbiljno i zabrinjavajuće. Vidjeli su da je to izmišljena priča, a ne dokumentarni film".

Adrien Brody glumi Clivea. Kaže da provokativna priča filma Splice zadire u područje koje će gledatelje začuditi, možda čak i šokirati, zato što su stvarna genetska istraživanja isprepletena s vrlo ozbiljnim moralnim i etičkim pitanjima i odgovornošću: "Dio onoga što ovaj film čini toliko uzbudljivim i jest povezanost s našom sadašnjošću i bliskom budućnošću. Kad je svojedobno bio napravljen film Frankenstein, nitko nije zamišljao da bi se to stvarno moglo dogoditi. Ali, danas, ako govorite o genetičkom modificiranju organizama i stvaranju himera, o integriranju različitih vrsta - to se stvarno i događa! Jedino što ne znate je koliko toga je stvarno moguće sada a koliko će tek biti u skoroj budućnosti".

U ulozi stvorenja koje stvori dvoje znanstvenika pojavljuje se francuska glumica Delphine Chaneac. Izvršni producenti filma su Joel Silver i Guillermo del Toro, koji su obojica poznati po uspjesima u žanru trilera.

XS
SM
MD
LG