Linkovi

SAD: Sve više „spinnersa“ na ulicama


Spineri, okretači znakova su svjesni da je ključno skrenuti pažnju prolaznika, pješaka i vozača. Osnovno je naučiti vrtjeti znak, a trikovi, skokovi, ples.... su korak više.

Bilbordi, znakovi, posteri.... dio su vrlo bitnog načina na koji se u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i širom svijeta, oglašavaju proizvodi i usluge. Mogu se vidjeti na svakom koraku - pobodeni u travu, okačeni na zidove, pričvrčćeni na stubove, zakačeni za žice... U velikim američkim gradovima možda jedan novi spefikum - sve popularnije oglašavanje, skretanje pažnje potencijalnih kupaca, angažiranjem „spinnersa,“ uglavnom mladih ljudi, koji na gradskim ulicama i raskrsnicama vrtnjom znakova različitih oblika i veličina skreću pažnju prolaznika.

„Na ovaj vid reklamiranja troši se veliki novac“ - kaže Horacio Moreno, spiner već pet godina.

I njegova zarada je pristojna. Osim toga....

„Lijepo se zabavljam vrteći oglasne table. Ne moram brinuti o šefu koji bi mi govorio kako moram bolje raditi.“

Moreno radi za oglasnu firmu Arrow koju je u Washingtonu 2001. godine otvorio Michael Patterson:

„Nakon 12 godina imamo poslovnice u 49 gradova u 11 saveznih država. U posljednjih 7, 8 godina zapošljavamo hiljade osoba koje vrte oglase. Najviše narudžbi imamo od firmi koje se bave iznajmljivanjem i kupoprodajom nekretnina.“

I Vincent Stanton, menadžer jednog kompleksa za iznajmljivanje stanova u Arlingtonu spinerima firme Arrow već godinu dana oglašava kompleks kojim upravlja:

„Uspješnijem iznajmljivanju stanova, uvjerili smo se, dosta doprinosi taj način skretanja pažnje.“

Spineri, okretači znakova su svjesni da je ključno skrenuti pažnju prolaznika, pješaka i vozača. Osnovno je naučiti vrtjeti znak, a trikovi, skokovi, ples.... su korak više. U firmi Arow organiziraju treninge za spinere, uglavnom srednjoškolce i studente. Osim maladića, ima i djevojaka.

„Ponekad čujem da kažu ... ne, djevojka ne može vrtjeti. Kada me vide zapanjeni su“ - kaže Estefanie Amaya. Trenirala je 7 mjeseci.

„Moj brat i rođaci su počeli, a ja se zainteresirala i naučila. Tokom ljeta vrtjeću znakove svakod dana“ – dodaje Estefanie.

Pomoć isntruktora je dobro došla jer vrtnja znakova lagana kako to izgleda.

„Vrijedi to raditi, zabavno je, lijepo...“ - govori Christian Palomino.

Postoje i neka pravila ističe Michael Patterson:

„Ako se znak vrti prebrzo, poruka ne može biti pročitana. Treba stati, usporiti u određenom trenutku da vozači mogu pročitati tekst. Mi nismo statični reklameri. Moramo biti stalno novi, interesantni, bez obzira koga i šta reklamiramo.“

Biti dinamičan i inovativan osnovna je tajna oglašavanja vrtnjom oglasnih tabli, rastućeg trenda skretanja pažnje potencijalnih kupaca onoga što spineri reklamiraju.
SAD: Sve više „spinnersa“ na ulicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
XS
SM
MD
LG