Linkovi

Uređaj ugrađen u leđa paraliziranim osobama vraća pokrete tijela


Uređaj daje električni stimulans kičmenoj moždini, i vraća neke sposobnosti i kontrolu nad udovima.

Ozbiljne povrede kičmene moždine obično vode do potpunog gubitka kontrole nad ekstremitetima u donjem dijelu tijela, kao i funkcija mokraćnog mjehura, crijeva, te seksualnih funkcija. Ali naučnici na univerzitetu u Louisvilleu u Kentucky-ji kažu da ugrađena elektronska napravica pomaže pacijentima da ponovo vrate barem dio te kontole.

Nakon nesreće na biciklu prije pet godina, Ken Stephenson je ostao paraliziran od prsa na dole. Doktori su mu rekli da više nikada neće biti u mogućnosti stajati na nogama.

Rekli su mi da, na osnovu dijagnoze i loma na leđima, više nikada neću moći pomjerati noge ili išta osjećati, priča Ken.

Još jedan udarac za ovog mladića je bio gubitak seksualne funkcije tijela. Ali sada, zahvaljujući malom uređaju ugrađenom u leđa koji daje električni stimulans kičmenoj moždini, Ken je vratio neke sposobnosti i može uživati u aktivnostima za koje je smatrao da su zauvijek izgubljene. Doktor Roderic Pettigrew iz Nacionalnog instituta za zdravlje, objašnjava:

Cilj je modulirati oštećene nerve u kičmenoj moždini kako bi oni ponovo mogli reagirati na stimulans, kaže doktor Pettigrew.

Stimulator se uključuje na daljinsko upravljanje i omogućava Stephensonu da pomjera po jednu nogu. I druge funkcije su se popravile.

I seksualna funkcija se sada uveliko poboljšala, kaže on.

Još tri pacijenta su doživjeli slična poboljšanja, iako nijedan od njih ne može hodati. Doktor Pettigrew naglašava da taj uređaj ne znači izlječenje, i da je potrebno dodatno istraživanje prije nego bude u široj upotrebi. On međutim kaže da povrede kičmene moždine više ne moraju značiti doživotnu paralizu.

Ono što danas možemo vidjeti sa ova četiri pacijenta je da oni mogu imati svjesne pokrete i svjesnu kontrolu nad udovima, kao i funkcije mokraćnog mjehura i crijeva.

Istražitelji sada planiraju ugraditi taj uređaj u još osam pacijenata i nastojaće istovremeno stimulirati više od jedne grupe mišića.
XS
SM
MD
LG