Linkovi

SAD: broj kazni za prebrzu vožnju u porastu


Prije pet godina prometni policajci novčano su kažnjavali prekršitelje manje od pola puta. Danas 63 posto zaustavljanja vozača zbog prekoračenja brzine rezultira novčanom kaznom, a drugi dobiju upozorenja
Prije pet godina prometni policajci novčano su kažnjavali prekršitelje manje od pola puta. Danas 63 posto zaustavljanja vozača zbog prekoračenja brzine rezultira novčanom kaznom, a drugi dobiju upozorenja

Vozači koji voze 10 do 15 kilometara na sat brže od ograničenja prije nisu bili kažnjavani, ali to više nije slučaj

U Sjedinjenim Državama bilježi se neuobičajen trend. Broj kazni za prebrzu vožnju u porastu je diljem zemlje.

Prometna policajka u državi Washington, Brandy Kessler, parkirala se uz cestu sjeverno od grada Olympie na mjestu koje je mnogima poznato kao zamka policijskog radara. Unatoč tome, vozači ne usporavaju. Radar je upravo registrirao zeleni terenac koji umjesto dopuštenih 90 kilometara na sat vozi 110 kilometra na sat. Kad ga je Kessler zaustavila vozač je izrekao nemušto objašnjenje koje ga nije spasilo od kazne. Premda ima diskrecijsku mogućnost upozoravanja vozača umjesto novčane kazne, Kessler kaže da se gotovo nikada ne opredjeljuje za blažu varijantu:

"Zbog velike brzine gotovo uvijek napišem prijavu. Ja moram izaći na cestu i ugroziti svoj život dok razgovaram sa zaustavljenim vozačem jer druga vozila jure pokraj mene. Naravno da ću napisati kaznu."

Takav pristup u skladu je s naređenjima nadređenih. John Batiste načelnik je prometne policije u državi Washington. On kaže:

"Poručio sam policajcima da ne trebaju biti popustljivi prema vozačima koji voze preko ograničenja brzine kako bi se promijenilo njihovo ponašanje u prometu, kako bi se smanjio broj nesreća uzrokovan brzom vožnjom i u tome smo uspjeli."

Prije pet godina prometni policajci novčano su kažnjavali prekršitelje manje od pola puta. Sada 63 posto zaustavljanja vozača zbog prekoračenja brzine rezultira novčanom kaznom, a drugi dobiju upozorenja. Istodobno, broj poginulih u prometu, u državi Washington, pao je na najnižu razinu u proteklih 50 godina, a isti je slučaj i na nacionalnoj razini. Nacionalna udruga vozača organizacija je koja upozorava svoje članove na mjesta na kojima se najčešće postavljaju policijski radari i pomaže im da ospore kazne zbog brze vožnje pred sudom.

Izvršni direktor Gary Biller vidi drugačije razloge za povećan broj prometnih kazni. On vjeruje da mnogi američki gradovi na taj način popunjavaju praznine u proračunima:

"Definitivno primjećujemo porast kazni na nacionalnoj razini posljednjih mjeseci što mi dovodimo u vezu s teškom fiskalnom situacijom u lokalnim i državnim vladama."

Biller kaže da vozači koji voze deset do 15 kilometara na sat brže od ograničenja prije nisu bili kažnjavani, ali to više nije slučaj. Nacionalna udruga vozača vodi rejting saveznih država po onome što smatra pravičnosti vlasti prema vozačima. Prvo mjesto dijele Wyoming i Idaho jer nemaju ograničenje brzine, nema naplate cestarine, automatskih kamera koje snimaju brze vozače ili pak one koji prolaze kroz crveno. Na tom popisu najlošije su plasirani New Jersey i Ohio.

XS
SM
MD
LG