Linkovi

Specijalni tužilac želi da razgovara i sa Trumpom


Specijalni tužilac Robert Mueller
Specijalni tužilac Robert Mueller

Specijalni tužilac Robert Mueller želi da, u okviru istrage miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore, razgovara sa predsjednikom Trumpom o njegovoj odluci prošle godine da otpusti bivšeg direktora FBI Jamesa Comeyja i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna.

Mueller istražuje da li je Trump ometao pravdu kada je od Comeyja početkom 2017. godine tražio da odustane od istrage Flynnovih kontakata sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Washingtonu, a zatim nekoliko mjeseci kasnije otpustio direktora FBI koji je tada vodio odvojenu istragu ruskog miješanja.

Prema navodima američkih medija, još nije poznato da li će Trump, koji je više puta odbacio optužbe da je njegova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom, pristati da razgovara sa Muellerom, niti u kojem formatu bi razgovor mogao da se vodi - sa pisanim pitanjima ili lično.

Predsjednik je prije više mjeseci rekao da bi pristao da se sastane sa Muellerovim istražiteljima, ali je nedavno doveo u pitanje neophodnost bilo kakvog razgovora s obzirom na to da, kako je poručio, “nije bilo dosluha”.

Muellerov zahtjev Trumpovim advokatima da pitaju svog klijenta o odluci da otpusti Flynna zato što je lagao potpredsjednika Mike Penca o kontaktima sa ambasadorom Sergeyom Kislyakom, zatim Trumpov razgovor sa Comeyjem o eventualnom odustajanju od istrage tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost i kasnije otpuštanje direktora FBI, ukazuju na to da je specijalni tužilac sada usredsređen na pitanje ometanja pravde.

Trump je ranije rekao da nije tačno da je od Comeyja zahtjevao da odustane od istrage Flynna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG