Linkovi

Specijalac oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenika u Iraku


Edward Gallagher, šef za specijalne operacije u "Mornaričkim fokama" sa suprugom Andreom Gallagher dolazi u vojni sud u pomorskoj bazi u San Diegu, 1. jula 2019.
Edward Gallagher, šef za specijalne operacije u "Mornaričkim fokama" sa suprugom Andreom Gallagher dolazi u vojni sud u pomorskoj bazi u San Diegu, 1. jula 2019.

Vojna porota u San Diegu zaključila je da Edward Gallagher, član specijalnih jedinica američke vojske Navy SEALS - nije kriv za ubistvo zarobljenog tinejdžera, borca Islamske države u Iraku 2017. godine.

Gallagher je oslobođen po šest najozbiljnijih tačaka optužnice koja ga je teretila za pokušaj ubistva ali je proglašen krivim zbog fotografisanja pored tijela ubijenog 15-godišnjeg zatvorenika.

Presuda nosi zatvorsku kaznu od četiri mjeseca, ali je Gallagher već proveo devet mjeseci u zatvoru prije suđenja.

Vojnik je optužen da je ubio ranjenog zatvorenika tako što ga je ubo u vrat lovačkim nožem. Tužilaštvo je tvrdilo da su fotografija Gallaghera pored tijela, i SMS poruka u kojoj navodi da ga je "sredio lovačkim nožem" dovoljan dokaz da bude osuđen.

Odbrana tvrdi da je njegova poruka bila šala a da su mu ubistvo "podmetnuli" mlađi pripadnici jedinice, nezadovoljni zato što je bio strog komandant. Neki vojnici iz jedinice svjedočili su da su vidjeli kako Gallagher ubada nožem zatvorenika u vrat.

Međutim, najdramatičniji iskaz dao je vojni ljekar koji je rekao da je lično ubio zatvorenika tako što mu je zapušio cijev za disanje, da bi mu prekratio muke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG