Linkovi

Spašeni dječaci pod brižnim nadzorom zbog mogućih zdravstvenih problema


Arhiva - Policijsko i vojno osoblje koriste kišobrane kako bi zaštitili nosila sa dječacima spasenim iz pećine, na vojnom aerodromu u Chiang Rai, 9. jula 2018.
Arhiva - Policijsko i vojno osoblje koriste kišobrane kako bi zaštitili nosila sa dječacima spasenim iz pećine, na vojnom aerodromu u Chiang Rai, 9. jula 2018.

Dvanaestorica dječaka, članovi mladog fudbalskog tima, koji su bili zarobljeni u potopljenoj tajlandskoj pećini više od dvije nedjelje i koji su konačno izašli, sada su pod strogim nadzorom u bolnici.

Pokazalo se da su dječaci, starosti od 11 do 16 godina, u relativno dobrom stanju. Evo spiska zdravstvenih pitanja sa kojima se, međutim, i dalje susreću:

U kakvom su stanju dječaci?

Prvih osam dječaka spašeni su iz pećine sa niskom tjelesnom temperaturom, pa su zato utopljavani, rekli su tajlandski doktori u utorak.

Jedan je imao nizak puls, a jedan je imao ogrebotinu na desnom članku. Doktori sumnjaju da dvojica imaju infekciju pluća - vjerovatno upalu pluća - na osnovu rentgenskog snimka.

Kako se osjećaju nakon tretmana?

Sve u svemu, dječaci su se osjećali bolje, bez groznice, kretali su se samostalno i smiješili.

Ali, doktori su rekli da će dječaci biti zadržani u karantinu. Roditeljima je dozvoljeno da ih vide kroz staklo izolacije i razgovaraju sa njima preko bolničkih telefona.

Moglo bi proći sedam dana prije nego što budu otpušteni iz bolnice, rekao je Jedsada Chokdumrongsuk, sekretar u Ministarstvu za javno zdravlje.

Zašto su u karantinu?

Dječaci su pothranjeni i slabi i doktori su vjerovatno zabrinuti da bi mobli biti osjetljivi na bakterije koje bi mogli da im prenesu članovi porodice ili drugi posjetioci, kaže doktor Ian Lipkin, ekspert za zarazne bolesti na Univerzitetu Kolumbija.

Ali, takođe je moguće i da oni inficiraju druge. Doktori kažu da ne znaju kakvu vrstu neobičnih bolesti su mogli da pokupe u pećini.

"Nikada nismo imali iskustva takve vrste sa dubokim pećinama" i doktori sprovode seriju testova na dečacima, rekao je Jedsada Chokdumrongsuk.

VIDEO: Spašavanje iz pećine

Rescued Thai Boys Could Face Anxiety Disorders, Other Mental Health Problems
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

​U špiljama žive slijepi miševi. Oni mogu da šire razne vrste virusa, od bjesnila do virusa Nipa, koji izaziva zapaljenje pluća, napade i smrt. Dječaci su rekli doktorima da nisu vidjeli nikakve slijepe miševe niti druge životinje, a eksperti kažu da je malo vjerovatno da bi slijepi miševi išli tako duboko u pećine, kao tamo gdje su dječaci bili.

Lipkin kaže da veći rizik postoji od bakterije tetanusa, koja bi mogla da inficira rane, bakterije koja izaziva diareju i kojom bi mogla biti zaražena voda u pećini i spora koje se mogu udagnuti i napasti pluća što bi izazvalo probleme sa disanjem, uključujući i zapaljenje pluća.

Šta čeka dječake?

Lipkin kaže da će najverovatnije problemi dolaziti zbog stresa izazvanog ovim zastrašujućim iskustvom.

Jedan od tajlandskih doktora kaže da su dječaci sretni, ali da psiholozi treba da ih pogledaju.

Vođeno spasavanje bilo je stesno, a premijer Tajlanda, Prayuth Chan-ocha kaže da su dečacima dati lekovi protiv aksioznosi kako bi im pomogli da smire živce.

Ljudi koji prežive tako intenzivan i opasan događaj mogu patiti od dugotrajne anksioznosti, depresije i drugih simptoma postraumatskog stresnog poremećaja. Tajlandsko Odeljenje za mentalno zdravlje i bolnice radi sa porodicama kako bi im pomogli da se dečaci mentalno oporave, uključujući i preporuke da se ne "kopa" previše po detaljima onoga što su preživeli.

XS
SM
MD
LG