Linkovi

Spark Truck: Mašta i kreativnost u kamionetu


Grupa studenata je započela putovanje kroz cijelu zemlju, samo sa alatkama, kako bi kod djece podstaknula kreativnost.

Istraživanje pokazuje da učenje u kombinaciji sa praktičnim radom pomaže djeci da bolje shvate apstraktne koncepte, i da poboljšava njihova obrazovna postignuća. Ali dok škole smanjuju svoje budžete, praktično iskustvo je obično prvo koje se ukida. Grupa studenata želi nešto oko toga uraditi i stoga su započeli putovanje kroz cijelu zemlju, samo sa nekim alatkama, kako bi kod djece podstaknuli kreativnost. Sa njima se ovdje u Washingtonu sastala novinarka Glasa Amerike June Soh.

Djeca u jednom dijelu Washingtona su uzbuđena što mogu praviti stvari koje su sami dizajnirali. Oni sudjeluju u praktičnoj radionici koju nudi Spark Truck, kojeg su stvorili studenti univerziteta Stanford. Oni su prošle godine započeli takozvani obrazovni mobilni kamionet i sa njim dva mjeseca putovali po zemlji, nudeći radionice za gotovo 3 hiljade djece. Ove godine su im se pridružili studenti sa još tri kalifornijska univerziteta. Bengi Kuroda je među njima.

Nastojimo donijeti kreativnost i radionice dizajna za djecu u svim dijelovima, i donijeti im prototip alata i materijala i pokazati im da su im te stvari dostupne čak i ako ih nemaju u školi, kaže Bengi.

Djeca počinju rad na idejama, a onda prave prototip onoga što su zamislili.

Napravio sam leteće kiklope, samo sa jednim okom. Zabavno je praviti nove stvari, naučiti kako protiče električna energija, kaže Owen Whitman.

Nismo savršeni, jer nismo dizajneri, ali nastojimo donijeti ono za šta vjerujemo da je važan dio nastavnog programa, a to je učiti kreativnost i ne bojati se grešaka, kaže Bengi.

Djeca mogu upravljati i robotima od LEGO kockica. Oni mogu isprobati i visoko tehnološke alatke među kojima su laserski rezač i trodimenzionalni printer, kao i tradicionalne alatke.
Zabilješke na papirićima na plafonu pokazuju svaki dizajn kojeg su napravili sudionici radionice. Phyllis Klein, vlasnica kompanije Fab Lab DC, bila je domaćin radionice u Washingtonu.

Mislim da to podstiče njihovu maštu. Daje im uvid u ono što mogu uraditi, pokazuje im šta je moguće, kaže gospođa Klein.

Dok članovi tima Spark Truck dijele svoju strast za učenje uz praksu, i oni također imaju koristi.

Naučila sam kako raditi sa djecom. Vidjela sam mnogo djece koja su htjela odustati, a onda su nešto napravila,i to je za mene istinska inspiracija, kaže Brittany.

Spark Truck je djelimično financiran preko Kickstartera, web stranice putem koje se sakupljaju fondovi za kreativne projekte, i korporativne donacije. Iako putovanje od dva mjeseca može biti izazovno, volonteri se nadaju da će u budućnosti imati i dodatnih kamioneta Spark Trucks.
XS
SM
MD
LG