Linkovi

Španska policija: Uhapšen jedan od najtraženijih boraca IDIL-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Španska policija uhapsila je u Almeiri jednog od najtraženijih odbjeglih boraca takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Evropi, saopštila je Vlada te zemlje, a prenosi agencija Rojters.

Egipćanin, koji se borio u Siriji i Iraku, krio se u jednom stanu sa još dvoje ljudi koji su takođe identifikovani i uhapšeni, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova 22. aprila i objavilo snimak hapšenja na Tviteru.

Uhapšeni muškarac se, prema saopštenju MUP-a, pojavljivao na propagandnim snimcima zločina IDIL-a.

"Privedeni muškarac proveo je nekoliko godina u području Sirije i Iraka i ima lične karakteristike poput ekstremno nasilnog zločinačkog profila, što je privuklo pažnju policije i obaveštajnih službi u Evropi", navodi MUP u saopštenju, bez objavljivanja identiteta privedenog.

Tri osumnjičene osobe stigle su iz sjeverne Afrike, javlja Rojters. Policija je saopštila da će nastaviti da radi na presretanju i pronalasku desetina građana Španije koji su otišli u Siriju i Irak kako bi se borili na strani IDIL-a, a za koje postoje sumnje da bi mogli izvršiti napade na domaćem tlu, poput napada u Barceloni 2017. godine, kada je ubijeno 16 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG