Linkovi

Španija će rasporediti borbene avione u Bugarsku i Rumuniju


Vojni oficir prolazi između bugarskog MiG-29 i španskog aviona Eurofighter EF-2000 Typhoon II i MiG-29, u Graf Ignatievu, četvrtak, 17. februara 2022.
Vojni oficir prolazi između bugarskog MiG-29 i španskog aviona Eurofighter EF-2000 Typhoon II i MiG-29, u Graf Ignatievu, četvrtak, 17. februara 2022.

Španija je navela da će rasporediti 14 borbenih aviona u Bugarsku i Rumuniju dok NATO nastavlja sa jačanjem svojih snaga na istoku zbog agresivnih poteza Rusije.

Odluka španskog Ministarstva odbrane 22. oktobra uslijedila je nakon izjava bugarskog ministra odbrane Dimitra Stojanova da Madrid treba u Bugarsku uputiti do osam aviona.

Španija je saopštila da će šest aviona Eurofighter i 130 vojnika biti poslani u Bugarsku od sredine novembra do početka decembra kako bi tamo obučavali snage.

Stojanov je na konferenciji za novinare 20. oktobra rekao da se očekuje da će španski avioni Eurofighter stići u Bugarsku 1. novembra i da će do 23. decembra izvoditi operacije zaštite vazdušnog prostora sa bugarskim ratnim vazduhoplovstvom.

"Ovo je još jedna misija poboljšane vazdušne policije. To će biti zajednička dužnost bezbjednosti vazdušnog prostora," rekao je Stojanov novinarima.

Bugarska, članica NATO-a od 2004. godine, već je domaćin oko 1.000 vojnika Alijanse pod italijanskom komandom.

Španija je navela da će raspoređivanje osam borbenih aviona F18M i 130 pripadnika vazduhoplovnih snaga biti u Rumuniji između decembra i marta 2023. godine kao dio NATO-ove strategije "reagovanja i odvraćanja".

Madrin je izvijestio da je radar za vazdušno posmatranje dugog dometa raspoređen u Rumuniju od 17. oktobra i da bi tamo mogao ostati do kraja juna 2023. godine.

Zemlja je prethodno poslala 12 borbenih aviona istočnim članicama NATO-a - Bugarskoj, Litvaniji i Estoniji - nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG