Linkovi

Protesti u Barceloni protiv nezavisnosti Katalonije


Hiljade građana Barcelone protestuju protiv nastojanja da se Katalonija otcijepi od Španije 8. oktobar, 2017.
Hiljade građana Barcelone protestuju protiv nastojanja da se Katalonija otcijepi od Španije 8. oktobar, 2017.

Stotine hiljada ljudi su se okupile na današnjem skupu u Barceloni u cilju protesta protiv nastojanja vlade Katalonije da se otcijepi od Španije.

Skup se održava nedjelju dana poslije referenduma na kojem su Katalonci velikom većinom glasali za nezavisnost. Na tom glasanju koje je Madrid proglasio ilegalnim, 90 posto građana je glasalo za otcijepljenje od Španije, ali je odziv bio ispod polovine izbornog tijela.

Organizatori navode da je slogan za današnji skup bio "Dosta, vratimo se zdravom razumu". Demonstranti su se okupili u Barceloni i pjevali "Živjela Španija". Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je obećao da će nastaviti da radi na postizanju nezavisnosti.

U intervjuu za dnevnik El Pais, premijer Mariano Rajoy je rekao da ne isključuje mogućnost upotrebe ustavnih ovalaštenja sa ciljem da se Kataloniji oduzme autonomni status ukoliko ta regija proglasi nezavisnost.

Premijer je istakao u razgovoru za El Pais da su katalonsku politiku oteli radikali i da ona mora da se vrati umjerenim stavovima.

Jučer su se hiljade demonstranata okupile na skupovima u Barceloni, Madridu i drugim španskim gradovima. Organizatori skupa za otcijepljenje Katalonije su tražili od demonstranta da nose neutralnu bijelu boju, da ne nose bilo kakve zastave, ni španske ni katalonske i istakli da promovišu slogan "razgovarajmo".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG