Linkovi

SpaceX poslao drugu posadu u svemir


Lansiranje rakere Falcon 9 kompanije SpaceX sa kapsulom Cew Dragon iz Svemirskog centra Kennedy, u Cape Kanaveralu, na Floridi, 15. novembar 2020. (Foto: Rojters/Joe Skipper)
Lansiranje rakere Falcon 9 kompanije SpaceX sa kapsulom Cew Dragon iz Svemirskog centra Kennedy, u Cape Kanaveralu, na Floridi, 15. novembar 2020. (Foto: Rojters/Joe Skipper)

SpaceX, kompanija preduzetnika Elona Muska, poslala je četvoro astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je prva misija NASA-e u okviru koje je puna posada poslata u orbitu u letjelici u privatnom vlasništvu.

Raketa SpaceX-a Falcon 9 sa kapsulom Crew Dragon lansirana je u 7:27 uveče po istočnoameričkom vremenu iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, Florida.

Let do svemirske stanice, koja orbitira oko 400 kilometara iznad zemlje, trajaće 27 sati. Provobitno je trebalo da počne u subotu, ali je odložen zbog snažnog vjetra izazvanog tropskom olujom Eta.

Lansiranju je prisustvovao potpredsjednik Mike Pence koji je prethodno rekao da je pod predsjednikom Donaldom Trumpom, Amerika "potvrdila riješenost da bude lider u istraživanju svemira".

Čestitke je uputio i novoizabrani predsjednik Joe Biden koji je rekao da lansiranje "svjedoči o moći nauke".

NASA je let nazvala svojom prvom "operativnom" misijom za raketni i sistem prevoza posade, koja je planirana 10 godina. Označila je novo doba komercijalno proizvedenih svemirskih letjelica - u privatnom vlasništvu - za slanje Amerikanaca u orbitu.

Na probnom letu kapsule SpaceX-a u avgustu, do Međunarodne svemirske stanice, bila su samo dva astronauta. To je bilo prvo lansiranje astronauta sa američkog tla poslije devet godina. Američki astronauti su prethodno u svemir išli u ruskoj letjelici Soyuz.

U nedjelju su ka svemirskoj stanici poletjeli komandat Mike Hopkins i dvoje njegovih kolega iz NASA-e, pilot misije Victor Glover i fizičarka Shannon Walker. Pridružio im se i japanski astronaut Soichi Noguchi​ kojem je to treći put u svemir.

Musk, vlasnik SpaceX-a, nije pratio lansiranje iz kontrolnog centra, saopštili su zvaničnici NASA-e. Musk je u subotu saopštio da "vjerovatno" ima blaži slučaj zaraze koronavirusom.

SpaceX i NASA utvrdili su da Musk nije bio u kontaktu sa ljudima koji su komunicirali sa astronautima.

"Naši astronauti su nedjeljama bili u karantinu i ne bi trebalo da su bili u kontaktu sa drugim ljudima", rekao je administrator NASA Jim Bridenstine​.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG