Linkovi

Polijetanje u svemir odloženo za subotu


Odgođen let u svemir
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Odgođen let u svemir

Manje od 17 minuta od planiranog početka lansiranja, odlučeno je da vremenske prilike nisu dobre da veterani NASA, astronauti Dag Harli i Bob Benken povedu raketu Spejseksa Falkon 9 (SpaceX Falcon 9) i kapsulu Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Astronauti su se pozdravili sa porodicama, mahali i smijali se, slali poljupce svojoj djeci, sve je bilo spremno. Međutim, dva i po sata prije planiranog polijetanja, stigla je procjena da su vremenski uslovi samo 40 odsto povoljni za polijetanje.

SpaceX treba da ima relativno mirne talase i vjetar uz obale SAD i Kanade i preko Atlantskog okeana do Irske, u slučaju da astronauti moraju da napuste letjelicu.

Sljedeći pokušaj lansiranja biće u subotu u 15.22 po lokalnom vremenu. Zvaničnici SpaceX i NASA naveli su ranije da će im na prvom mjestu biti bezbjednost posade u lansiranju astronauta u svemir prvi put nakon skoro jedne decenije.

Dan pred lansiranje, administrator NASA Džim Brajdenstin rekao je u Svemirskom centru Kenedi da su i ta agencija i SpaceX vrlo svjesne da svako u centru za lansiranje ima pravo da zaustavi misiju ukoliko smatra da postoje razlozi za zabrinutost.

Astronauti Bob Benken i Dag Harli spremni za poletanje (Foto: SpaceX)
Astronauti Bob Benken i Dag Harli spremni za poletanje (Foto: SpaceX)

Na ovaj pokušaj lansiranja stigli su i predsjednik Amerike Donald Trump i potpredsednik Majk Pens. Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila SpaceX i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje SpaceX i Boing Starliner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

SaceX je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG