Linkovi

SpaceX odgodio debitantski let raketnog sistema Starship


SpaceX je lansiranje otkazao u posljednjem času.
SpaceX je lansiranje otkazao u posljednjem času.

SpaceX američkog milijardera Elona Muska otkazao je u ponedjeljak dugo očekivano lansiranje svoje moćne nove rakete Starship, odgađajući prvi probni let vozila u svemir bez posade.

Raketni brod, viši od njujorškog Kipa slobode, prvobitno je bio planiran za polijetanje sa SpaceX-ovog postrojenja u Boca Chica u Texasu.

Međutim, svemirska kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je u uživom prijenosu u posljednjim minutama odbrojavanja da odustaje od pokušaja leta te ga prolongira na najmanje 48 sati, navodeći problem sa pritiskom u raketnom sistemu.

Dolazak rakete u svemir po prvi put bi predstavljalo ključnu prekretnicu u SpaceX-ovoj ambiciji da pošalje ljude natrag na Mjesec i konačno na Mars - barem u početku kao dio NASA-inog novog programa letenja ljudi u svemir, Artemis.

Uspješan debitantski let takođe bi odmah rangirao Starship sistem kao najmoćnije transportno sredstvo na Zemlji.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo dala je prošlog petka dozvolu za prvi probni let potpuno složenog raketnog sistema, čime je otklonjena posljednja regulatorna prepreka za dugo očekivano lansiranje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG