Linkovi

Misteriozni svemir na fotografijama


Decenijama je američka agencija za istraživanje svemira NASA istraživala svemir ne samo uz pomoć svemirskih broda na kojima su bili astrounauti, već i sa robotskim letjelicama poput Mars Oddyseya i Cassinija. Opremljeni sa moćnim kamerama, ovi roboti prenose slike koje naučnicima pružaju informacije o klimi i topografiji drugih planeta. U rukama fotografa Michaela Bensona, ove slike postaju umjetnost. Nova izložba Muzeja avijacije i istraživanja svemira nazvana Beyond: Visions of our solar system sadrži gotovo 150 Bensonovih transformiranih fotografija.

Gotovo sve ove slike su uslikane sa svemirskih brodova sa teleskopima, kada su oni ili prolazili pored određene planete, orbitirali oko nje ili se spustili na nju. Slike potiču od orbitera oko mjeseca 60-tih godina, i to su najstarije slike na ovoj izložbi, do zaista suvremenih slika sa Saturna i Marsa, sa svemirskih letjelica koje lete i dan danas, kaže fotograf Michael Benson.

Ja sam zapravo bio kao kustos za veliki broj ovih slika. Pretražio sam na stotine hiljada originalnih slika sa Voyagera i Vikinga, koji je orbitirao oko Marsa 70-tih i 80-tih godina, u potrazi za izuzetnim snimcima. Ja također volim slike koje nadmašuju očekivanja. Još jedna stvar koju sam uradio je da sam od pojedinačnih slika napravio mozaik, kako bi dobio sliku visoke rezolucije, objašnjava Michael Benson.


Ovo je slika na koju sam najviše ponosan u cijelom projektu. Ovdje možete vidjeti Europu, što je jedan od Jupiterovih mjeseca ispred najveće planete u našem solarnom sistemu. I ovo je velika crvena tačka, koja je ogroman olujni sistem, gotovo dvostruko veći od planete Zemlje, koji bjesni najmanje 300 godina.


Europa je jedno od najzagonetnijih mjesta u solarnom sistemu. To je okean pokriven ledom, koji nije toliko debeo. Ispod je voda u tečnom stanju, i Evropa je jedan od vodećih kandidata za postojanje vanzemaljskog života, kaže gospodin Benson.Ovo je još jedan Jupiterov mjesec pod imenom Io. To je mjesto sa najviše vulkana koje je čovjek ikada vidio. I on stalno eruptira. On ima oko 200 aktivnih vulkana koje znamo. A boja je uzrokovana sumporom.

Ova mi se slika sviđa jer ovakve slike ne bi smo mogli slikati da prije dugo vremena nije provedeno istraživanje u Grčkoj. Možete vidjeti pijesak koji odlazi u Mediteran iz prostrane pustinje u sjevernoj Africi, Sahare. Možete vidjeti dim iz šuma koje gore u južnom dijelu Jadranskog mora i koje pušu prema Mediteranu.
Ponekad gotovo da osjećam da sam i ja bio na jednom od ovih putovanja u svemir
, kaže fotograf Michael Benson.

XS
SM
MD
LG