Linkovi

Nakon 2 nesreće, kakva je budućnost komercijalnih letova u svemir?


SpaceShipTwo
SpaceShipTwo

Planovi da se turisti vode do krajnjih granica svemira bi mogli biti odgođeni nakon nesreće svemirskog broda kompanije Virgin Galactic tokom test leta sa posadom. To je već druga eksplozija američkog komercijalnog svemirskog broda ove sedmice. Novinarka Glasa Amerike Zlatica Hoke izvještava da ove dvije nesreće dovode do pitanja o budućnosti komercijalnih letova u svemir u Sjedinjenim državama.

Televizijski snimci iz helikoptera pokazuju ostatke svemirskog broda razasute po kalifornijskoj pustinji Mojave. Lokalne vlasti kažu da je kopilot poginuo, dok je pilot izbačen i odveden u bolnicu sa ozbiljnim povredama.

To je bio čisti test, to nije bio javni događaj. I mogu vam reći iz ličnog iskustva da nisam otkrio ništa što nije bilo regularno. Rečeno mi je da će dim od ispusnih gasova ovaj put izgledati nešto drugačije nego kod prethodnih letova, i tako je i bilo, kaže Stuart Witt, izvršni direktor lansirnog kompleksa za zračne i svemirske letove Mojave.

Virgin Galactic navodi da je prvi test sa posadom tog svemirskog broda iskusio ozbiljnu anomaliju. Vlasnik kompanije, britanski milijarder Richard Branson, se nadao da će u narednih nekoliko mjeseci započeti turistička putovanja u svemir. Svemirski brod Spaceship 2 je lansiran sa nosača White Knight 2 u petak ujutro sa lokacije u pustinji. Odmah nakon odvajanja sa nosača, srušio se na zemlju. Oko 800 osoba je već napravilo rezervacije za let u sub orbitu. U isto vrijeme, predstavnici korporacije Orbital Sciences istražuju šta je uzrokovalo grešku na njihovoj teretnoj svemirskoj letjelici u utorak na Wallops Islandu u Virginiji. Prema ugovoru vrijednom 1.9 milijardi dolara sa NASA-om, svemirska letjelica Cygnus, koju pokreće raketa Antares, nosila je više od 2 tone vode, hrane i opreme koje je trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu. Sve je to uništeno u nesreći. Dva prethodna leta za NASA-u su bila uspješna i industrija svemirskih letova odbija dozvoliti da ove nesreće zaustave taj napredak.

To jeste korak unazad, ali na kratko, ali Orbital još uvijek ima četiri lansirna pokušaja da krene ka Međunarodnoj svemirskoj stanici i očekujemo da će oni biti uveliko uspješni, rekao je Eric Stallmer, predsjednik Federacije komercijalni letova u svemir.

Jasno je međutim da će korporacija Orbital pretrpjeti financijske gubitke. Osim gubitka svemirskog broda, jedina stanica za lansiranje koju ta kompanija ima u Virginiji je oštećena. NASA ima ugovor sa još jednom privatnom firmom, korporacijom Space X iz Kalifornije, čije bi letjelice trebale u decembru poslati zalihe ka svemirskoj stanici.

XS
SM
MD
LG